2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2015.01.04.
Drasztikusan drágulhatnak jövőre a lakások?

Forrás: Portfolio.hu

Bár számos körülménytől függ egyelőre a hazai lakáspiac sorsa, most már egyértelműnek látszik, hogy elhagytuk a gödör alját. Amennyiben a kamatok továbbra is alacsony szinten maradnak, és a bizalom sem veszik el, az idei év élénkülése 2015-ben is folytatódhat. A forgalom növekedés mellett a lakások és házak is tovább drágulhatnak.

Déry Attila, MRICS, az Otthon Centrum vezető elemzője:

2014-ben több egyszeri hatás is szerepet játszott a 20 százalék körüli forgalombővülésben a lakáspiacon. Sok olyan befektetési céllal vásárló vevő jelent meg a piacon, aki tőkéjét bankbetétből menekítette át az ingatlanpiacra, a magasabb hozam reményében. A jövő évet tekintve az egyiknagy kérdés, hogy ezek az egyszeri hatások, legfőképpen a befektetői kereslet, 2015-ben is kitartanak-e még, és képes lesznek a pozitív hangulat, és az öngerjesztő folyamat fenntartásával stabil növekedési pályára állítani a lakáspiacot.

Több évnyi elhalasztott vásárlás komoly növekedési potenciált ad a lakáspiacnak, ezek megvalósuláshoz fontos, hogy a pozitív hangulat, valamint a bizalom visszatérése töretlen maradjon. Optimistán mondhatjuk, hogy 2015-ben tovább fog növekedni a lakáspiaci forgalom. Ezt erősítheti a használtlakás vásárlásra is igénybe vehető vissza nem térítendő támogatás tervezete, ami, ha megvalósul további lökést adhat egy egyébként is lendületbe jövő lakáspiacnak.

Pozitív jel a lakáshitelek egyre csökkenő átlagos hitelköltség mutatója is, ami a háztartások javuló várakozásai mellet szerepet játszik abban, hogy nő és valószínűleg jövőre is nőni fog a hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya, és így maga a lakáspiaci forgalom is. Az még kérdéses, hogy az MNB által teremtett, a jövő évtől életbe lépő adósságfék szabályok - amelyek egyrészt a jövedelemarányos törlesztő részlet mutatóval (JTM), másrészt a hitelfedezeti mutatóval (HFM) tudják szabályozni a hitelezési aktivitást - hogyan befolyásolják majd a hitelfelvételi kedvet, valamint a hitelezhető háztartások körét.

A jelenlegi helyzetben inkább a hitelkihelyezés támogatására van szükség, mint korlátozására. A devizahiteles csomagtól csak közvetett hatást várunk a lakáspiacon, a legérzékenyebb kérdés, hogy a bankok hitelezési hajlandóságára milyen hatással lesz.

A lakásárak már a 2014-es évben néhány százalékkal emelkedtek, 2015-ben, a keresletbővülés kitartásával ez az emelkedés folytatódhat, némileg erősödhet is. Az árak növekedése nagy valószínűséggel szegmentáltan fog zajlani, ahogy ennek jeleit már most is lehet tapasztalni. A fővárosban, a belső kerületekben, a vidéki nagyvárosokban előbb lesz tapasztalható az áremelkedés. A keresletbővülés, illetve ennek az árakban mutatkozó hatása csak később fog begyűrűzni kisebb települések piacára.

Rutai Gábor, a Duna House PR és elemzési vezetője:

Az idei évben nagyon jelentős változások zajlottak le a hazai lakáspiacon. A forgalom drasztikus növekedést mutatott, s az árak is enyhén emelkedni kezdtek. 2015-ben ez a trend folytatódhat tovább. A forgalom várhatóan az 2014-et jellemző növekedési ütemben folytatódhat, így a hazai lakóingatlanpiac pozitív pályán maradhat jövőre is.

A piac alakulására természetesen azért több tényező is hatással van. Egyrészt a banki elszámoltatásoknak köszönhetően egyre többen kerülnek ki csapda helyzetükből, mikor is az ingatlanuk ára alacsonyabb volt, mint a felvett devizahitelük aktuális tőketartozása. De adevizahiteleseket általánosságban is kedvezőbb helyzetbe juttathatja a tőketartozás csökkenése, nagyobb hajlandóságot mutathatnak arra, hogy eladóként lépjenek a lakáspiacra. Ezek együttes hatásaként jövőre növekedhet a kínálati oldalon megjelenő lakások száma. Várhatóan azonban a nagyobb kínálat nem jár majd együtt áreséssel, mivel a kereslet is magas szinten áll a lakások és házak iránt.

A lakáspiacra nagyon pozitív hatást gyakorol a jelenlegi hitelpiaci környezet is, az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően kedvező feltételek mellett lehet kölcsönhöz jutni. Míg a betéti kamatok szintén alacsony szintje, valamint a lakás kiadással elérhető 7-10 százalékos hozam miatt az ingatlan, mint befektetés jó alternatívja lett a banki betétek mellett jó néhány egyéb pénzügyi terméknek is. Egy esetleges alapkamat emelés ugyanakkor hátrányosan érintheti a lakáspiacot. A magasabb kamat a befektetési célú vásárlások csökkenésével járnak együtt, s a hitelek is veszítenének vonzerejükből, ami összességében csökkentené a lakáspiaci keresletet, így visszavethetné a fellendülést. A jelenlegi monetáris politika azonban egyelőre, úgy tűnik, elkötelezett az alacsony kamatok iránt.

Szintén hatással lehet a lakáspiacra a jövőre szélesebb kör számára elérhető szocpol rendszer, mely egyes becslések szerint akár 10-12 ezer családot is érinthet, vagyis közel ugyanennyi ingatlan is. A pontos részletek azonban még nem ismertek, azért nehéz megmondani a várható hatásait.

Összességében tehát a hazai lakáspiac kilátásai 2015-re meglehetősen pozitívak, a forgalomnövekedés az árakat is tovább húzhatja maga után. Bár az élénkülés egyelőre főként Budapesten és a nagyobb városokban, megyeszékhelyeken érzékelhető, egyre jobban begyűrűzik majd a kisebb települések piacára. Bár erre nem feltétlenül jövőre kerül sor, vélhetően még egy kicsit várni kell, inkább 2016-ra valószínűsíthető.
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory