2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2014.09.29.
Minden ötödik fővárosi vevő Angyalföldre költözne

Forrás: Duna House

A válságot követő időszak egyik legkiemelkedőbb hónapját zárta a lakáspiac. Az egy évvel korábbihoz képest huszonkét százalékkal több – kilencvenkétezer lakóingatlant – adtak el júliusban. Sőt, az elmúlt évek során is csupán a végtörlesztés néhány hónapja alatt sikerült ennél magasabb tranzakciószámot produkálni.

A teljes idei forgalom megközelíti az 55 ezer tranzakciót, amely 14 százalékos javulás a tavalyi év ugyanezen időszakhoz képest. A Keresletindex 16 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket. Az intenzív kereslet továbbra is kitart a piacon.

Júliusban a panellakásokat az ország két felében szinte azonos áron, keleten négyzetméterenként 128, nyugaton 129 ezer forintért adták. Nagyobb az eltérés ennél a típusnál a fővárosban: Pesten 174, Budán 213 ezer forintért vásárolták. A téglalakásoknál ennél nagyobb a különbség: keleten 146, nyugaton 189 ezer volt az átlag, Pesten 243 ezer forintot fizettek érte, Budán 308-at, a belvárosban pedig 328-at. A megvásárolt ingatlanok átlagosan 150 napot töltöttek a piacon, legkevesebbet, átlagosan 101 napot, a pesti panelek eladóinak kellett várniuk a vevő érkezésére.

Tarolt a lakáskeresők körében a XIII. kerület júliusban. Minden ötödik, fővárosi lakást kereső vevő jelölte meg ezt a lokációt, mint lehetséges célpontot. Kedvelt célpont továbbá a XIV. illetve VI. és VII. kerület is. Júliusban a legtöbbet, átlag nyolc százalékot a pest-megyei családi házak eladóinak kellett csökkenteni az áron, hogy érkezzenek a vevők, akik átlagosan további kilenc százalékot tudtak alkudni. A legmagasabb vevői alku szintén a családi házak esetében vidéken mutatkozott 12 százalékkal. A többi lakástípus esetében az alku öt százalék körül alakult országszerte.

Budapesten a befektetők a tranzakciók 27 százalékában vettek részt. Ugyanekkora volt a nagyobb lakásba költözők aránya is, így az általában élen álló elsőlakás vásárlók 22 százalékos jelenléte csupán a harmadik helyet eredményezte. Vidéken az első lakást vásárlók a megszokott 31 százalékos arányt hozták a piacon, majd egyaránt 18 százalékkal jönnek a nagyobba – és kisebbe költözők, illetve a befektetők. Legtöbbet, átlag 16,5 milliót a nagyobba költözők költöttek. A befektetők vidéken 6,5, a fővárosban átlag 13,5 milliót adtak ki ingatlanonként.

Minden negyedik eladó örökölt ingatlant értékesített, kissebbe pedig az eladók 18 százaléka költözik. Vidékről más adatok érkeztek, itt az összes eladás 35 százalékban a megörökölt ingatlanoktól szabadultak és a második legnagyobb tábor 29 százalékkal a kisebbe költözőké volt. A nagyobb lakásba költözni szándékozók aránya vidéken majdnem a fele a fővárosinak. Ők átlag 8,5 millióval indulnak a nagyobb lakás vásárlásának, a fővárosiak pedig 15,4 millióval tehetik ugyanezt.

Vidéken a megvásárolt ingatlanok 46 százaléka volt 40-60 négyzetméter közötti, 18 százalékban vettek 60-80 és 14százalékban 20 -40 négyzetméter között. 160 négyzetméter fölötti ingatlan a vevők négy százaléka vásárolt, egy éve ugyanekkor az arányuk negyed ekkora volt. Pest Megyében minden harmadik vevő 60-80 négyzetméter között vásárolt, 160 fölött itt hat százalék volt a vásárlási arány, ami a fele a tavaly júliusi adatnak. Budán minden tízedik vevő költött 40 millió fölött ingatlanra, de a vevők fele inkább tizenöt millió alatt vásárolt. Pesten ez az arány meghaladta a hatvan százalékot. A kedvelt lakásméret a főváros mindkét oldalán a 40-60 négyzetméter közötti volt, Budán 41, Pesten 39 százalékban. Pesten minden negyedik vásárló kisebb, 20-40 négyzetméter közötti lakást vásárolt.
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory