2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2013.03.18.
A végtörlesztésen híztak a takarékok

Forrás: MTI

A takarékszövetkezeti integrációban részt vevő takarékok tavalyi piaci részesedése - az integrációba 2012 közepén belépett TakarékBankot is beleszámítva - csaknem 6 százalékot ért el. Az integráció nyereséges maradt, az előzetes adatok szerint az elmúlt évet 10,8 milliárd forint adózás előtti nyereséggel zárták a szövetkezeti hitelintézetek - tájékoztatott az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség.

Az OTSZ közleménye szerint az összességében 9,5 százalékkal zsugorodó bankszektorban az integrációba tömörült hitelintézetek mérlegfőösszege a TakarékBankot nem számítva is nőtt, mintegy 1,5 százalékkal, a bankkal együtt pedig 1860 milliárd forintot ért el, ami 5,9 százalékos piaci részt biztosított az integrációnak. Az aktivitás fenntartásában jelentős szerepe volt a végtörlesztésnek, amelynek keretében mintegy 70 milliárd forintnyi új devizahitel-kiváltó forintkölcsönt helyeztek ki a takarékok. Az új kihelyezések részben ellensúlyozták az elmúlt évben lejáró egyéb hiteleket és hozzájárultak ahhoz, hogy a 2012 végén fennálló 306 milliárd forint lakossági forinthitel-állomány csaknem 30 milliárd forinttal múlja felül a 2011. december végit. Ennek köszönhetően az integrációba tartozó hitelintézetek részesedése a lakossági hitelpiacon 10,6 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 10,2 százalékról - olvasható a közleményben.

A vállalkozói nettó forinthitel-állomány ugyanakkor az elhúzódó válság és a nehéz gazdasági körülmények miatt nem nőtt, tavalyi 224 milliárd forintos szintje mintegy 1 százalékkal marad el az előző évitől. Miután a bankszektorban ennél valamivel nagyobb mértékben zsugorodott a vállalkozói hitelezés, az integráció 8,3 százalék körüli piaci részesedése meghaladta az egy évvel korábbit. "A többi hitelintézethez hasonlóan az integrált takarékok vállalkozói és önkormányzati kihelyezési lehetőségeit is befolyásolta a visszaesett hitelkereslet, a beruházások visszafogása, ugyanakkor elmondható, hogy a takarékok minden körülmények között igyekeztek fenntartani a vállalkozói finanszírozást" - idézi a közlemény Varga Antalt, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezető igazgatóját.

A OTSZ közleménye szerint az összesen 1245,7 milliárd forintot kitevő betéteken belül a lakossági forintbetétek 1,5 százalékkal, a vállalati forintbetétek 6 százalékkal bővültek. Ennek megfelelően a takarékszektor megőrizte előkelő helyét a háztartási forintbetétek gyűjtésében, 1050 milliárd forintos állományával piaci részesedése tavaly csaknem fél százalékponttal nőtt és megközelíti a 16 százalékot. A gazdasági körülmények javulásával jelentős tere lehet a hitelbővülésnek, a takarékszektor hitel/betét aránya ugyanis 52 százalék, szemben a bankszektor mintegy 120 százalékával - olvasható a közleményben.

Míg a teljes bankszektor a múlt évet adózás előtt közel 106 milliárd forintos veszteséggel zárta, addig az integrációba tartozó hitelintézetek - a TakarékBankkal együtt számítva - mintegy 10,8 milliárd forint összegű adózás előtti eredményt értek el. "A takarékszövetkezetekre mindig is jellemző volt a kiszámítható, lépésről lépésre való növekedés, amelyet döntően a lakosságtól begyűjtött forintforrásokra alapoztak, így maradhattak nyereségesek a válság ellenére is" - mondta Varga Antal. A takarékok összesített hatékonysági mutatói, ha szerény mértékben is, de tovább javultak: a tőkearányos megtérülés az előzetes adatok szerint az integrációban - a TakarékBank adata nélkül - 8,37 százalék, míg az eszközarányos megtérülés közelíti a 0,7 százalékot.

Az OTSZ-tagok összesített saját tőkéje tavaly december végén 121,6 milliárd forint volt, 7,5 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi hasonló adat. Az összes takarékszövetkezet közel 80 százalékát tömörítő integrációban idén a piaci részesedés további mérsékelt növekedésével számolnak, amiben szerepe lehet a TakarékBank kisebbségi állami tulajdonosa által biztosított új üzleti lehetőségeknek is. Ezért a takarékszektorban új fiókok nyitására, és a mintegy 7 ezer fős alkalmazotti létszám bővítésére is számítani lehet - olvasható az integráció közleményében.
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory