2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2013.01.19.
Januártól több illeték terheli a lakásvételt

Forrás: ingatlanhirek.hu

Januártól emelkedik a lakásvásárlások illetéke, egyszerűsödik viszont a helyzet öröklés és ajándékozás esetén, az illeték-előleg pedig megszűnt.

Január elsejétől hatályba léptek az illetéktörvény módosításai is, amelyek összességében egyszerűsödést hoznak több ponton, ugyanakkor megszűnnek illetékkedvezmények – írja az RSM DTM blogjában Szűcs Bálint ügyvéd, adószakértő partner.

A legszembetűnőbb és talán legkényesebb változás a lakások forgalmi értékének első 4 millió forintjára jutó kedvezményes, 2 százalékos illetékkulcs eltörlése. A jövőben tehát a lakások visszterhes vagyonátruházási illetéke egységesen 4 százalékos lesz. Ez 80 ezer forint többlet költségvetési bevételt, illetve a vevő számára ennyi költségtöbbletet jelent minden egyes lakásvásárlás során, ha a forgalmi érték a 4 millió forintot eléri vagy meghaladja, ami az esetek jelentős részében elmondható.

Egyszerűsödnek az öröklés és az ajándékozási illeték kulcsai, a korábbi családi kapcsolaton és forgalmi értéken alapuló progresszív rendszer helyett általánosan 18 százalékos, lakástulajdon és lakástulajdonhoz kapcsolódó jogok esetében 9 százalékos kulcsot kell alkalmazni 2013-tól.

A 35 éven aluliak első lakásvásárlásához kapcsolódó kedvezmény több oldalról is bővül. A továbbiakban a kedvezmény már a 8 millió forint forgalmi értéket meghaladó lakások esetén is igénybe vehető, ha a forgalmi érték a 15 millió forintot nem haladja meg. A fizetendő illeték 50 százalékának elengedése sem korlátozódik 40 ezer forintra, a kedvezményt 15 millió forintig a teljes forgalmi értékre alkalmazni lehet. Ez teljes körű kihasználás esetén 300 ezer forint megtakarítást is jelenthet az első lakását megszerző fiatalnak.

Az öröklési illetékmentességek kapcsán előnyös módosítás, hogy a túlélő házastárs már nem csak a haszonélvezeti és használati jogot szerezheti meg illetékmentesen, hanem állagörökösként is mentesül az illeték lerovása alól.

Kedvező és ésszerű változás történt a cserepótló vétel szabályozásában. A főszabály továbbra is él, tehát lakástulajdon cseréje vagy olyan módon történő vásárlása esetén, amikor a vételt megelőző vagy azt követő egy éven belül másik lakástulajdon értékesítésére is sor kerül, az illeték alapja a lakástulajdonok forgalmi értékének a különbözete. Január elsejétől viszont már nem kell illetéket fizetni, ha a vásárolt lakás forgalmi értéke az eladott lakás forgalmi értékénél kisebb.
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory