2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2012.09.10.
Erősödhet az ingatlanvásárlási kedv

Forrás: Világgazdaság online

Az idén meghaladhatja a 90-100 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma az év elejei végtörlesztési rohamnak, valamint az augusztus óta elérhető állami kamattámogatású lakáshitelnek köszönhetően – derül ki az OTP Ingatlanpont legfrissebb előrejelzéséből az OTP Ingatlanpont. A kamattámogatás visszahozhatja az ingatlanpiacra a hiteles vásárlókat, akik a válság berobbanásával gyakorlatilag eltűntek az elmúlt években – írja a Világgazdaság.
Cimkék: gazdaság , ingatlanpiac ,
Erősödhet az ingatlanvásárlási kedv

Már szeptembertől havi ezer körüli többlet adásvételt eredményezhet az ingatlanpiacon az állami kamattámogatású lakáshitel, amely augusztus közepén jelent meg a bankok kínálatában – derül ki az OTP Ingatlanpont piaci előrejelzéséből. „Érezhetően felpörgetheti az év utolsó négy hónapjában az ingatlanpiacot a kamattámogatott lakáshitel, s mivel a január is kimondottan erős volt a végtörlesztési hajrá következtében, így 2012-ben az ingatlanpiaci adásvételek száma összességében elérheti a 90-100 ezret is, a tavalyi 85-90 ezer tranzakció után” – véli Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. A várt forgalombővülést elsősorban az eredményezheti, hogy a támogatás által biztosított kedvező kamatszintek hatására visszatérhetnek a finanszírozást hitellel kiegészítő vásárlók az ingatlanpiacra, akik a válság berobbanását követően gyakorlatilag eltűntek.

„A válság előtti években az ingatlan-adásvételek nagyságrendileg 65-70 százaléka volt részben hitelből finanszírozott, a maradék pedig készpénzes. Ez az arány 2009-re pont a fordítottjára változott, tavaly pedig már alig 15 százalék volt a pénzintézeti finanszírozást is igénylő vevők aránya. A támogatott lakáshiteltől most azt várjuk, hogy ismét visszatérnek a hitelből vásárlók az ingatlanpiacra, az arányuk 30 százalék körülire nőhet jövőre, már csak azért is, mert bővült a támogatásra jogosultak köre – 35 év felettiek és akár egyedülállók számára is elérhetővé vált-, és használt lakóingatlan vásárlására is igénybe vehető az új konstrukció” – magyarázza Kosztolánczy György.

Összességében úgy véli, hogy a Magyarországon tavaly megvalósult 85-90 ezer ingatlan-adásvételnek akár 5 százalékát is kiteheti az állami otthonteremtési kamattámogatás következtében remélt lakóingatlanpiaci keresletbővülés. Az állami mankót új lakás vásárlásához, építéséhez, illetve használt lakóingatlan vásárlásához vagy korszerűsítéséhez lehet igénybe venni. A kamattámogatás öt évre jár, mértéke évről-évre csökken, különböző módozatai pedig széles választási lehetőséget hagynak azoknak, akik a segítségével vásárolnának ingatlant. Új lakás vásárlására maximum 10 millió forint hitelt lehet állami kamattámogatással igénybe venni, és feltétel, hogy az ingatlan vételára, illetve építés esetén a bekerülési költsége áfával, telekár nélkül ne haladja meg a 30 millió forintot. „Vidéken szinte bármilyen új építésű lakás vagy ház beleférhet ebbe a keretbe, de Budapesten is elegendő lehet ez az összeg egy 60-80 négyzetméteres lakóparki lakásra pl. a IX., XI., VIII. kerületekben” – véli Kosztolánczy György.
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory