2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2011.01.07.
Az árverezési moratórium árt a lakáspiacnak

Forrás: index

A fizetési hajlandóság romlását, a rendesen fizetők terheinek növekedését, a nem fizetők adósságának beláthatatlan emelkedését írják a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők az árverezési moratórium terhére, ezért alapvetően nem értenek vele egyet.

Önmagában a lakásárverezési/kilakoltatási három hónapos hosszabbításnak nincs jelentősége, ám az intézkedés fenntartása önmagában értelmetlen és rossz irányba visz - értékelte [1] a piaci hatásokat a Napi Gazdaságnak Nagygyörgy Tibor, a Magyar Ingatlanszövetség elnökségi tagja, a Biggeorge's-csoport tulajdonos vezetője. Így azok sem fizetnek, akik megtehetnék, a bankszektor veszteségei pedig összességében a finanszírozási hajlandóságra hatnak vissza negatívan.

Nagygyörgy sokkal inkább egy piaci konstrukcióban látná a megoldást: e szerint egy állami és banki részvétellel fölállított alap a piaci ár 70-75 százalékán megvenné árveréseken az ingatlanokat, amelyekben bérlőként maradhatnának a jelenlegi tulajdonosaik, ötéves vételi opcióval. Modelljükben fele-fele arányban állami és banki forrásból állíthatnának föl egy ötszázmilliárd forintos alapot. Az államtól az induló készpénzen, induló tőkén kívül nem igényelne több ráfordítást, a bankokat pedig a hitelek negyedének elvesztéséért évi 12 százalék körüli hozammal kompenzálná az alap.

Az erre kitalált Nemzeti Eszközkezelő Társaság felállítása hónapok óta csak csúszik [2] és csúszik, őssze [3]l teljesen elhalni látszott a projekt, csak egy lebutított formában [4] gondolkodik a jelek szerint az állam, de a miniszterelnök a minap úgy nyilatkozott [5], hogy idén valamikor valamilyen formában elstartolna az eszközkezelő. Április közepéig mindenesetre az árverezési és kilakoltatási moratórium érvényben van.

Bizonytalanságot szül, ezért negatívan hat a piacra a kilakoltatási moratórium - mondta a Napi Gazdaságnak Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó vezetője. Úgy véli, a problémás hitelek miatt az ingatlanoknak amúgy is csak mintegy 10-20 százaléka kerülne kalapács alá, ez azonban tiszta helyzetet teremthetne.

Tőlünk nyugatabbra, illetve a tengerentúlon sem volt ilyen intézkedés, s az árverezések hatására 20-30 százalékkal ugyan csökkentek az árak, de a piac ment tovább, míg nálunk lényegében befagyott. Azok sem vásárolnak, akik megtehetnék, sokan ugyanis arra várnak, hogy majd fillérekért juthatnak hozzá bedőlt ingatlanokhoz, ezek azonban rendszerint ki sem jutnak a piacra. Nagy szerint 180 forint körüli frankárfolyamon már szóba jöhetne a forinthitellé alakítás, azok pedig, akik ezt sem képesek fizetni, állami támogatással válhatnának fizetőképessé.

Az intézkedés legnagyobb veszélye, hogy az adósok nyugodtan ülnek a babérjaikon, elfeledkezve arról, hogy a felmondott hitelek kamatköltsége és a végrehajtási díjak a moratórium idején is növekednek, elérhetetlen magasságokba tornászva ezzel az adósságot - hívta fel a figyelmet Lénárd Mariann, a Banki Hitelek Károsultjai Egyesületének főtitkára.

Mivel ma már a magas jövedelműek közül is egyre többeket fenyeget a fizetésképtelenség, tényleges megoldást kell kínálni a még nagyobb bedőlési hullám megállítására, különösképpen azért, mert az ingatlanokkal a jelenlegi piacon a bankok sem tudnak mit kezdeni. A moratórium helyett a kamatcsökkentéseken kellene gondolkodni - tette hozzá Lénárd; az egyesület három hónapja dolgozik egy működőképes rendszer kialakításán, ami a most elkészült hatástanulmányok szerint az adósok 80 százalékán segíthetne és a bankok sem járnának rosszul vele.
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory