2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2010.11.08.
Mélyrepülés a lakáspiacon

Forrás: KSH

2010 első kilenc hónapjában 13 340 új lakás épült, 34%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 14 188 volt, ami 37%-os csökkenést jelent a 2009. január–szeptemberi adatokhoz képest.

A befejezett lakásépítkezések 2009 eleje óta tapasztalt alakulása a lakásépítés újabb mélypontját valószínűsíti 2010 egészére. A folyamat tartósságára utalnak az építési engedélyek számára vonatkozó statisztikák. Budapesten, ahol az új lakásépítési engedélyeket tekintve az év korábbi időszakában még enyhe növekedés, illetve stagnálás volt megfigyelhető, most 6%-os a csökkenés. Az egy évvel korábbihoz képest a fővárosinál jóval erőteljesebb a visszaesés a megyei jogú városokban (52%), a községekben (49%) és a többi városban (46%). Régiós összehasonlításban Közép-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon és Észak-Alföldön következett be drasztikus, 60%-ot is meghaladó csökkenés a kiadott új építési engedélyek számában.

Az év első kilenc hónapjában használatba vett lakások száma a fővárosban esett vissza a legkisebb(31%), illetve a megyei jogú városokban a legnagyobb mértékben (39%) az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az épített lakások számának csökkenése az Észak-Alföldön volt a legerőteljesebb, 52%.

Az építtetői kör a korábbiakhoz képest változatlannak tekinthető, fele-fele arányban oszlik meg a lakosság és a vállalkozások között, az önkormányzatok építtetői szerepvállalása továbbra is jelentéktelen. Az új lakások több mint felét – szintén hasonlóan a tavalyi év első kilenc hónapjához – értékesítési céllal építették. A kivitelezők megoszlása kissé átrendeződött: a használatba vett lakások 87%-át építőipari vállalkozások építették, 11%-uk lakossági kivitelezésben készült el. (Egy évvel ezelőtt kevesebb, 79% volt az építőipari vállalkozások, és a mostaninál több, 14% a lakossági kivitelezés részesedése.) Az új lakóépületben létesült lakások 47%-a családi házban, 37%-a többszintes, többlakásos épületben, 9%-a lakóparkban épült. A lakóparki épületek aránya idén 2 százalékponttal nagyobb volt az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ami a budapesti építkezések növekedésének eredménye. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 93 m2, 2 m2-rel nagyobb, mint 2009 első három negyedévében. 2010 első kilenc hónapjában 1512 lakás szűnt meg, 41%-kal kevesebb, mint tavaly. A megszűnés leggyakoribb oka a lakások avulása volt (44%).

A vizsgált időszakban 553 üdülőegységet építettek, és 375 üdülőépületben 426 üdülőegységre adtak ki építési engedélyt. A használatba vett üdülőegységek száma 80%-kal haladja meg a tavalyit, az engedélyezetteké azonban felére esett vissza. Az új üdülők átlagos alapterülete 78 m2. A kiadott új építési engedélyek alapján 5628 lakóépület és 3823 nem lakóépület építését tervezik. Ez a lakóépületek esetében 46, a nem lakóépületeknél 4%-os visszaesést jelent. A nem lakóépületek közül a kereskedelmi épületekre kiadott engedélyek száma 16%-kal csökkent, az ipari és mezőgazdasági épületekre kiadott engedélyeké 5, illetve 7%-kal nőtt.

Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory