2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2010.07.09.
Mélyponton az ingatlanárak

Forrás: index.hu

A lakásokból általában túlkínálat van, ám a minőségi új lakásokból a következő időszakban hiány lesz, véli az Otthon Centrum. Szerintük az ingatlanárak elérték mélypontjukat, ezért nem érdemes tovább várni a vásárlással. 2010-ben 5 százalékos forgalombővülést várnak, az OTP szerint a forinthitelezés bővülése is lendületet adhat a lakáspiacnak.

Az ingatlanpiac ár- és forgalomesése már elérte mélypontját az Otthon Centrum (OC) szerint, ezt az OTP Bank szerint az új, forintalapú hitelkérelmek számának folyamatos növekedése is alátámasztja.

Az ingatlanárak elérték mélypontjukat, így aki vásárolni akar, ne várjon tovább, hangsúlyozta Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. Szerinte most a lakásokból általában túlkínálat van, ám a minőségi új lakásokból a következő időszakban hiány lesz. Az elemző szerint az idei év jól indult az OC számára, az első negyedévben a tranzakciók száma 15 százalékkal emelkedett, az idén 5 százalékos forgalombővülést várnak. A forgalomnövekedést a banki hitelezés fokozatos újraindulása is támogatja.

Az OTP szélesítette a hitelbírálat során figyelembe vehető jövedelmek körét annak érdekében, hogy a lakáshitelek minél szélesebb kör számára elérhetővé váljanak, mondta Illés Zoltán, a hitelintézet ügyvezető igazgatója csütörtökön, a két cég közös sajtóbeszélgetésén.
hirdetés

Illés Zoltán szerint a forinthitelezés bővülése lendületet adhat a lakáspiacnak. A forinthitelt igénylők aránya - a szerződések darabszáma szerint - az év első hat hónapjának átlagában 83 százalékot tett ki, a félév végére pedig már 93 százalékra nőtt. Az igazgató szerint a jegybanki alapkamat csökkenésével párhuzamosan mérséklődő forinthitel kamatszint már korábban a forinthitelezés felé tolta el az ingatlanvásárlások finanszírozását, a devizaalapú jelzáloghitelezésre vonatkozó kormányjavaslat pedig le is állítja a devizaalapú hitelezést.

Rekord mennyiségű eladatlan új és használt lakás, jobb esetben 6-8 hónapos értékesítési idő és csökkenő, illetve stagnáló árak jellemzik az ingatlanpiacot, mondta Valkó Dávid. Míg 2005-2010 között Budapesten 1500-2000 között volt az eladatlan új lakások száma, az idén januárban elérte a 3800-at. Az Otthon Centrumnál 2008 júliusa és 2010 áprilisa között Budapesten 10-15, vidéken 20-25 százalékos áresést regisztráltak.

Valkó Dávid úgy vélekedett, hogy az új lakások esetében 5-15 százalékot minden beruházásnál lehet alkudni. Az eladók, hogy értékesíteni tudják ingatlanjukat, akár az irányár egyötödét is elengedik, és a vevők is alábbadtak igényeikből, például kisebb lakással is beérik. A vevői oldalon a hosszabb döntési idő a jellemző, visszaszorult a "beleszerettem" vásárlás, hosszú távú befektetésként gondolnak a lakásra - figyelembe véve a későbbi költségeket is -, az ár/érték arány a döntő. Többségbe (70 százalék) kerültek a készpénzes vevők, míg az arány korábban fordított volt.
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory