2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2010.01.27.
Eltörölte az ingatlanadót az Alkotmánybíróság

Forrás: Metro

Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvény ingatlanokra vonatkozó része alkotmányellenes, ezért az erre vonatkozó rendelkezéseket visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

Fellélegezhetnek mindazok, akiket érintett volna idéntől az ingatlanadó, akár életvitelszerűen használt, akár egyéb lakóingatlanok , illetve üdülők miatt. Nem kell tehát tovább bújni és kitölteni a különböző ingatlanérték-kalkulátorokat, nem kell az egyéni vállalkozásoknak és az evásoknak arra készülniük, hogy február végén befizessék az adó első részletét.

Az Alkotmánybírósághoz számos indítvány érkezett a törvény nyár eleji elfogadása után. A legtöbb kifogást megalapozatlannak találta a taláros testület.

Határozatukban leszögezik, hogy a vagyon, s azon belül az ingatlanok adóztatása számos országban ismert és alkalmazott, alapvetően a közteherviselés arányosabbá tételét szolgáló megoldás, így nyomatékosan rámutatnak arra, hogy az ingatlanadó alkotmányosan nem kifogásolható, nem ellentétes az Alkotmánnyal.

Azt ugyanakkor alkotmányellenesnek találták, hogy az ingatlanok konkrét értékének, tehát az adó alapjának megállapítása bizonytalan.

A bizonytalanság forrása, hogy az adó alapjául szolgáló forgalmi érték nem kapcsolódik konkrét jogügylethez vagy szakértői értékbecsléshez, de a törvény például azt sem írja elő, hogy az egykori vételárat vegyék alapul korrigálva egy lakásárindex segítségével.

Az Alkotmánybíróság szerint egy lakóingatlan aktuális forgalmi értéke rendszerint széles alkusávban mozog. Ez azért fontos, mert a most megsemmisített ingatlanadó szerint, ha az adózó és az APEH által valósnak tartott forgalmi érték között több mint 10 százalékos a különbség, akkor az APEH büntetést szabhatott volna ki.

Jó hatással lesz a döntés a piacra a szakma szerint

A MAISZ is elsősorban azt kifogásolta, hogy a jogszabály az állampolgárokra testálta azt az egyébként ingatlanszakértői feladatot, hogy megállapítsa ingatlanának forgalmi értékét, ugyanakkor szankciókkal fenyegetett, ha 10 százaléknál na­gyobb mértékben eltért volna az APEH szerinti értéktől, amit egyébként nem is független hatóságként számol vagy kalkulál ki.

A határozat jó hatással lesz a piacra is, hiszen most megnyugodnak a kedélyek, és a piac visszatér a normális kerékvágásba.

Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory