2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2009.08.25.
A fővárosi ingatlanpiacot ismét átrajzolhatják a dugók

forrás: a-z PRodukció

Európában milliárdokba kerülnek a dugók. A Margit híd lezárásával ismét olyan helyzet állt elő, amely ideiglenesen ugyan, de átrajzolhatja a budapesti lakáspiac kereslet-kínálati térképét.

Mindez elsősorban a bérlakások piacára igaz, ám egyes elemzések szerint az egyébként pangó új lakások piacára, az iroda és raktárpiacra is hatással lehet. - olvasható a tízmilliárd Ft beruházással épülő Forest Hill lakópark közleményében.

A beruházó cég kb. 10-15 százalékos áremelkedést jósol azokra a területekre, ahova a dugók, útlezárások miatt csak jóval nehezebben lehet majd eljutni. A most albérletet keresők már ezt a tényezőt is figyelembe veszik - nyilatkozta Szili Balázs, a projekt igazgatója. Az áremelkedés elsősorban az egyetemi és az irodaházak övezeteire koncentrálódik majd. Ugyanakkor a Forest Hill elemzése arra is rámutat, hogy az egyébként pangó új lakások piacán is lehet érzékelhető változás. Több vevő nem lesz, ám a lakást keresők fókuszpontjai arrébb tolódhatnak.

A dugóknak köszönhetően a presztízs szempontok helyett például előtérbe kerülhet az, hogy a munkahelyhez közel van e a lakás. Így például azok, akik eddig a jobb presztízsű belső kerületekben kerestek lakást, azok most a külső kerületek kínálatát is megnézik - tette hozzá Bóta Renáta a Reviczky lakópark kommunikációs tanácsadója.
A lakóparkok fejlesztői előrejelzéseiket arra alapozzák, hogy már tavaly, a tavaszi sztrájkhullám idején is komoly dugók keletkeztek a fővárosban. Ebben a rövid időben érzékelhető volt, hogy az ingatlanok kereslete is megváltozik. A fejlesztők szerint a Margit-híd lezárása jóval hosszabb ideig pozícionálja át a keresleti viszonyokat az ingatlanpiacon Budapesten, de sokan úgy vélik, hogy a főváros elviselhetetlen közlekedése nagyobb városaink ingatlanpiacára is hatással lesz.

Ebből a káoszból próbál profitálni több vidéki befektető. A győri, 25 milliárd Ft-os költséggel megépülő Leier City Center beruházója például úgy véli, hogy a jövõben egyre több Ausztria és Magyarország között ingázó üzletember gondolhatja majd úgy, hogy Pest helyett, inkább Gyõrben bérel magának irodát vagy akár második lakást. - nyilatkozta Komlós Andor a cég igazgatója.

A magyar ingatlanpiaci szereplők feltételezéseit igazolják azok a brüsszeli kutatások is, amelyek szerint a közlekedési dugók miatt elszenvedett veszteség évente a 120 milliárd eurót is elérheti. Az Európai Bizottság idén nyár elején kiadott elemzése rámutat arra is, hogy az Európai Unió gazdasági teljesítőképessége a dugók miatt egy százalékkal csökkenhet. A közlekedéspolitikai munkadokumentum kiemeli, hogy dugóhelyzet gyors javulására nincsen sok esély. Más nemzetközi tanulmányok pedig arra mutatnak rá, hogy a dugók miatt egyre több főváros mellől, a nagy ipari parkok kisebb, de jó közlekedésű városok mellé költöznek. Ilyen trendek mutatkoznak meg Lengyelországban és Csehországban, amely hatás hosszabb távon Magyarországon érzékelhető lesz.
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory