2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2009.05.26.
Mentőöv nélkül a lakásépítés

Forrás: NAPI Online

Minek kell történnie ahhoz, hogy a politikai döntéshozók tegyenek a lakásépítési ágazat zuhanórepülése ellen? - teszi fel a kérdést a Társaság a Lakásépítésért Egyesület. A statisztikai adatok még nem mutatják, hogy lakásépítési projektek 2009 évben alig indulnak, jórészt a korábbi projektek befejezése történik. A drasztikus visszaesés csak a későbbi időszakok statisztikáiban fog megjelenni.
Megáll a lakáspiac

A Társaság a a Lakásépítésért Egyesület prognózisa szerint állami beavatkozás nélkül 2009-ben 25 ezer, 2010-ben mindössze 15 ezer új lakás építésére lehet számítani.

Minek kell történnie ahhoz, hogy a politikai döntéshozók tegyenek a lakásépítési ágazat zuhanórepülése ellen? - teszi fel a kérdést közleményében a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) a KSH legutóbbi gyorstájékoztatója láttán. A KSH adatok szerint a lakásépítési ágazatot tartalmazó „épületek építése ágazatban" 2009 első negyedévében 7,9 százalékos visszaesés volt. Ebben az összehasonlításban az „egyéb építés ágazat" viszont 2,8 százalékkal növekedett. Látható, hogy az építésgazdaságon belül a lakásépítési ágazat külön utat jár be, folyamatosan negatív számokat produkál, ellentétben az egyéb építésgazdasági ágazatokkal, vagyis az építésgazdaságon belül a lakásépítési ágazat válsága a legnagyobb.


A TLE szerint ugyanerre utal, hogy a lakásépítési ágazatot tartalmazó „épületek építése ágazatban" 2008. március és 2009. március összevetésében 0,5 százalékos visszaesés volt, az „egyéb építés ágazat" viszont 9,3 százalékkal növekedett. A KSH jelentés összegzése szerint az építőipar egészét jellemző „építőipari termelés" volumene 2008 márciusát és 2009 márciusát összevetve 3,5 százalékkal növekedett. A GKI elemzője szerint ez azzal indokolható, hogy a 2008. március havi számok kirívóan alacsonyak voltak. Így az alacsony bázishoz képest sikerült ezt a csekély növekedést elérni a teljes építőiparnak - illetve a lakáságazatnak ehhez az alacsony bázishoz képest „sikerült" ilyen csekély visszaesést produkálni.

Visszaigazolja a lakásépítési ágazat mélyrepülését a lakásépítési ágazatot tartalmazó „épületek építése ágazatban" a megkötött szerződések volumenének 22,8 százalékos csökkenése is, amelyből a következő időszakban történő munkálatok értékére lehet következtetni - hangsúlyozza a TLE, hozzátéve, hogy mindemellett az egyéb építményekre (ide sorolhatók az út-, vasút-, közműberuházások) vonatkozóan a szerződés állomány 40,2 százalékkal nőtt.

A lakásépítési ágazat kilátástalan helyzetét jelzi, hogy semmilyen mentőövet nem kap, ellentétben az építésgazdaság egyéb ágazatainak szóló 1.800 milliárd forintos élénkítő csomaggal. A lakásépítési ágazat helyzetét tovább rontja, hogy a szocpol és a kamattámogatások megszűnése nem csak a használt lakások vásárlására, hanem az építésekre, újlakás vásárlásokra is kiterjed - emeli ki a TLE.
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory