2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2009.04.28.
Visszatérhetnek a külföldiek a lakáspiacra

Forrás: Portfolio.hu


A lakóingatlanok nominálisan vesztettek értékükből, a külföldi befektetők számára pedig a forint gyengélkedése további kedvezményt jelenthet – persze amennyiben hajlandóak felvállalni a régiós- és ország-kockázatokat – vélik a Colliers International nemzetközi ingatlanügynökség szakértői.

A lakáspiacra általánosan jellemző, hogy a 2008-ban többé-kevésbé stagnáló árak az idei év elejére csökkenni kezdtek; esésük mértéke a lakosság által nem túlértékelt pesti peremkerületekben 10 százalék körüli volt, míg a túlértékelt budai vagy a belvárosi kerületekben ez akár a 30 százalékot is elérte a (Colliers International adatai alapján).

A budapesti lakáspiacon az elmúlt időszakban a kínálat ugrásszerűen megnövekedett, sok esetben a jelenlegi tulajdonos által finanszírozhatatlan hitelek miatt; ezzel szemben pedig csökken a kereslet.

"Értékbecslési oldalról ki kell emelni, hogy az ingatlanok értéke nem követte az árfolyam-változásokat, sőt azok nominálisan már forintban is veszíthettek értékükből. Ez a tulajdonosoknak nem, a befektetőknek azonban kedvezhet, és ismét Magyarország felé fordíthatja a figyelmet, amennyiben a befektetők felvállalják a régiós- és ország-kockázatokat" – mutatott rá Balla Ákos, a Colliers az értékbecslési divíziójának vezetője.
hirdetés
Régi sláger: Belváros és Duna-part

A külföldi vásárlók felől érkező kereslet már beárazta a magyar lakóingatlanok nemzetközi összehasonlításban számított értékét. A gyenge forint csökkentette az euróban számolt árakat, a magas kockázat viszont beárnyékolta a magyar ingatlanok vonzerejét – hívják fel a figyelmet a szakértők.

"A lakóingatlanokra irányuló külföldi kereslet – különösen a Duna-part és Budapest belvárosa irányában – azért is megerősödhet, mert a külföldi befektetők egyszerre profitálhatnak az ingatlanok forintértékének nominális csökkenéséből és az árfolyamnyereségből, amely összességében 30 százalékos nyereséget is jelenthet a jelenlegi forint-euró árfolyamok mellett" - tette hozzá Murai Krisztián, a Colliers piackutatója.

A lakosságot érintő hatások kapcsán a piackutató szerint az a tapasztalat, hogy a bankok nem vagy csak részben adják tovább ügyfeleiknek az időközben tapasztalható, a magyar hitelfelvevők számára pozitív hatásokat, amelyek a svájci központi bank irányadó kamatlábának márciusi 0,25 százalékos visszavágásából és a svájci frank árfolyamának azóta akár 12 százalékos gyengüléséből fakadtak. A lakások iránti belföldi keresletet időlegesen várhatóan élénkíteni fogja a hamarosan megszűnő szocpol utolsó pillanatokban történő igénybevétele, míg a tavasz rendszerint a lakáskeresésre is a legkedveltebb időszak, de az árfolyam-változás ezekben az esetekben nem befolyásolja a vásárlási folyamatot.
Bérleti piac is fellendülhet

Az ingatlanpiac lakásbérlési szegmensében egyre nagyobb az érdeklődés, viszont a bérlők a korábbinál lényegesen alacsonyabb bérleti díjakat hajlandóak csak megfizetni. A kereslet nagy részét nyilvánvalóan azok képzik, akik nem tudnak saját lakást venni, így bérelni kénytelenek. Ez elsősorban azokban a kerületekben jellemző, amelyek tömegközlekedéssel könnyen megközelíthetőek.

Itt az átlagos állapotú lakásokkal szinte azonos árban akár felújított lakást is kapható. A kisszámú külföldi bérlő számára az erős euró kiadáscsökkenést jelent, de ez nincs jelentős hatással a piacra.

Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory