2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2009.04.01.
Miért nem törleszthető devizában a devizahitel?

Forrás: Napi Online

A hazai hitelintézetek egy része mind a mai napig nem engedélyezi, hogy az ügyfelek a devizaalapú hiteleiket abban a devizában törlesszék, amelyben felvették azt - írja a Napi gazdaság.

A pénzintézetek - azok is, amelyek lehetővé teszik a devizában történő törlesztést - lényegében azzal érvelnek, amit az OTP Banknál úgy fogalmaztak meg, hogy a magyar lakosság körében nem jellemző, hogy nem forintban, hanem valamilyen más devizanemben (a lakossági hitelek esetében döntően svájci frankban) keletkezne jövedelem.

Azoknak tehát, akiknek nincs svájcifrank-megtakarításuk vagy -jövedelmük, meg kellene vásárolniuk a svájci frankot a törlesztéshez, ami többletköltséget okozna. A bankok szerint emiatt nincs mérhető ügyféligény devizában való törlesztésre. A Raiffeisen Banknál például jelenleg kizárólag forintban törlesztett hitelek igényelhetők, mivel a devizában törleszthető konstrukció iránt annak bevezetésétől kezdve csak minimális kereslet volt tapasztalható.

Nem teszi lehetővé a devizahitel devizában történő törlesztését az Allianz Bank, a Credigen és a Magyar Cetelem sem - ez utóbbinál viszont (ahol érdekes módon kockázati szempontok miatt nem támogatják a törlesztés valutában történő befizetését) álláspontjukat védendő elmondták, az árfolyam-ingadozás kivédésére a pénzintézet olyan védelmi mechanizmust alkalmaz, ami garantálja, hogy a törlesztőrészlet félévente legfeljebb 5 százalékkal változhat, így nem a havonta befizetendő részlet, hanem a futamidő módosul.

Az UniCredit a devizaalapú hitelek esetében általánosan azt az eljárást alkalmazza, hogy az ügyfél mindig a folyósítás devizanemében fizet, ami viszont eltérhet a nyilvántartás (azaz a hitelösszeg/tartozás) devizanemétől. Vannak pénzintézetek, amelyek ugyan "szabadon" lehetővé teszik a devizában történő törlesztést, ám ezt náluk előre meg kell határozni. Amennyiben az ügyfél a hitel-visszafizetés egy későbbi szakaszától akar devizában törleszteni, módosítani kell a szerződést - mondták el a CIB Banknál. A bank ezért egyszeri 30 ezer forintos díjat számít fel, de az ügyfélnek a közjegyzői díjat is fizetnie kell. Az Ersténél a korábban forintban törlesztett hitel devizaalapúra cseréléséhez az ügyfélnek deviza-törlesztőszámlát kell nyitnia, amelynek 15 ezer forint a költsége.

A nem forintban való törlesztés igénye azért merülhet fel, mert a hazai hitelintézetek döntő többsége a saját hivatalosan meghirdetett devizavételi és -eladási árfolyamától eltérített árfolyamot alkalmaz a lakossági hiteltörlesztésnél. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a banki ágazati vizsgálatok során eddig nem figyelt fel a hitelintézetek ezen gyakorlatára, s az ügyfélmegkeresések sem erre irányultak - mondta el a Napi kérdésére Nagy Márta, a GVH elnökhelyettese. Jogi szakértők szerint összességében nem számít jogellenesnek, ha egy hitelintézet eltérő árfolyamot alkalmaz bizonyos szerződései esetében - ha erről megfelelő módon, a szerződés megkötése előtt tájékoztatja az ügyfelet és számára folyamatosan biztosítja az aktuális szintek megismerését (ezt egyébként a bankok meg is teszik).

Banki szakértők szerint az eltérítést indokolhatja, hogy a lakossági törlesztésnél döntően kis összegű tételekről van szó, a futamidő pedig hosszú. Nem mindegy azonban a mérték. A lakossági, számlakonverziós kondícióknál általában a devizaeladási árfolyamot akár 3-6 százalékponttal, sőt banki lízingcégeknél még ennél is jobban eltérítik.
Sokan úgy vélik, ott, ahol a bankok nem vagy csak jelentős bürokratikus (és költség-) akadályokkal teszik lehetővé, hogy az ügyfél a hitelszerződés devizanemében fizesse meg a törlesztőrészletet, nincs másról szó, mint hogy az adott hitelintézet be akarja zsebelni az átlagosnál magasabb váltási marzsot is.

Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory