2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2009.02.27.
Ötödére zuhant a lakáspiac

Forrás: Napi.hu

A KSH kedvezőnek tűnő statisztikái ellenére a kutatók úgy látják, felméréseik a lakáspiac 80 százalékos zuhanásáról tanúskodnak.

Meglepetés helyett inkább megértés fogadta a KSH 2008-as lakásépítési összesítését, amely szerint nem változott a kiadott építési engedélyek száma. A különböző piackutatások készítői abban egyetértettek, hogy mivel a lakásépítés minimum másfél-kétéves folyamat, sem az új használatbavételi, sem az építési engedélyek számából nem lehet következtetni a jelenlegi tendenciákra, amelyek ez év végén már mindenképpen tükröződnek a statisztikai adatokban is.

Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. lakáspiaci szakértője szerint a 36 ezer új lakás ugyan visszaesés a 2004-es csúcshoz képest, azonban még mindig elég jó szám a gazdaság általános állapotát figyelembe véve. Mint mondta, számára is meglepetés, hogy a számok lényegében stagnálásról tanúskodnak, úgy látszik, hogy a statisztika és a lakásépítésre szakosodott cégek piackutatásaik során nem ugyanazt mérik.

A piac feleződését regisztrálta az év végén a Cordia Zrt. felmérése, Földi Tibor vezérigazgató azonban ennek ellenére nem csodálkozott a stagnálásról tanúskodó adatokon. Az új építési engedélyek száma az év során folyamatosan esett vissza, az utolsó negyedévi budapesti dömping pedig legkésőbb tavasszal indult tervezési munkák eredménye, amikor is még nyoma sem volt a később kialakult finanszírozási és ennek nyomán beállt projektstopnak. Ráadásul a kiadott engedélyek nem jelentenek biztosan elindított építkezéseket - tette hozzá.

Legfrissebb, február közepi piackutatásuk egyébként még az év véginél is nagyobb visszaesést jelez, a budapesti projektekből válogatott, közel reprezentatív minta alapján az értékesítések 80 százalékos visszaesését regisztrálták, ez szám szerint 25 lakás eladását jelenti a fővárosban a tavalyi 150-nel szemben ebben az időszakban. A piac még egyáltalán nem indult be - hangsúlyozta -, talán a tavasz hoz valamiféle élénkülést. Ugyanezen felmérésük szerint a vevőre váró fővárosi projektek átlagosan 68 százaléka elkelt, a területi eltérések azonban rendkívül széles skálán mozognak, míg a belvárosban 80 százalékos az értékesítettség, a III. kerületben körülbelül a lakások fele talált gazdára, a külterületeken pedig jóval kisebb arányban vásárolták meg az ingatlanokat.

Nem tulajdonít jelentőséget az építési engedélyek budapesti növekedésének Hunyady Attila sem. A szintén rendszeres piackutatással jelentkező AL Holding igazgatótanácsának tagja rámutat: ha már egy beruházó megvette a telket és elindította a tervezést, fizeti az ezzel járó terheket, akkor mindenképpen beadja az engedélykérelmet, ezzel is értékesebbé válik az ingatlana, és a bank megnyugtatására is alkalmas lehet az építési engedély, amelynek megléte sajnos ma már csak extrém esetben szolgálja a tényleges építkezés elindítását - fűzte hozzá.

A tavalyi 9 ezres új budapesti használatbavételi engedély teljesen reális lenne, ennek azonban nagyjából a felére lehet majd idén, az év végeztével számítani - mondta a Napinak Nagy Balázs, a Palace Ingatlan-tanácsadó vezetője. A szakember szerint az elkészült lakások között kétezernél több lehet a még eladatlan, és a még decemberben 50 százalékos visszaesést prognosztizáló szakértő most már 80 százalékos forgalomgyengülésről számolt be. Tapasztalatai szerint lényegében csak a kulcsrakész és csábító ár-érték arányon kínált - azaz legalább 10 százalékos fejlesztői kedvezménnyel vonzóvá tett - lakásokat lehet eladni, nagyjából 25 millió forintos határig, de inkább 15-20 millió forint között. Aki ma vásárol, az jobbára teljes egészében vagy nagyobbrészt készpénzzel egyenlíti ki a számlát. A hitelből vásárlók nemcsak a bizonytalanság miatt tűntek el a piacról, hanem a vevőfinanszírozás leállása miatt is, bankoktól ugyanis hetek alatt sem lehet választ kapni a hitelképességgel kapcsolatban - hangsúlyozta Nagy Balázs.

Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory