2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2009.02.18.
Újabb csapás a lakáspiacon - Nem veszik meg a külföldiek a lefoglalózott lakásokat

Forrás: portfolio.hu

Megrendülni látszik az újlakás piac Budapesten. Miután tavaly 40%-kal esett vissza az értékesített újlakások száma, 2009-ben sokkal szomorúbb év várhat a fejlesztőkre. A legutóbbi fejlemény, hogy a külföldiek tömegesen mondják vissza már lefoglalózott lakásukat, így számos - eredetileg drágán eladott - lakás kerülhet vissza a piacra, amelyek értékesítése gondokat fog okozni még az "ingyen" foglaló elengedésével is. Egyes fejlesztők bajba kerülhetnek, amelyet tetéz az is, hogy nem csak a külföldiek, hanem a magyar vevők háza tájáról is hallhatóak rossz hírek. Információink szerint itt is beindultak a lemondások, s vannak olyan új projektek, ahol havonta egy-egy lakást adnak el. A bankokról még nem is beszéltünk.


AL Holding - GKI szerint 2009 elejéig összesen 255 lakást mondtak le külföldiek Budapesten. Ha ezt a tavaly értékesített ötezer lakáshoz viszonyítjuk (a 100-nál több lakást eladók 2500 darabot értékesítettek), akkor ez nem sok, ugyanakkor a Portfolio.hu információi szerint számos fejlesztő rengeteg olyan lakást nem tekint lemondottnak a birtokba adásig, amelyet az eredeti vevő egyértelműen nem akar megvásárolni. Így a lemondott lakások tényleges mennyisége a fenti számnál lényegesen magasabb lehet, ami a 2009-ben várható pár ezres értékesíthető darabszámból már szignifikáns részt hasít ki.

50-80%-os külföldiek által elkövetett lemondásokról beszél az egyik nagy lakásfejlesztő vezérigazgatója. A szakember szerint ugyanakkor nem csak a külföldiek, hanem a magyarok is tömegesen le akarják mondani lefoglalózott lakásukat. A fejlesztő saját ügyfélkörével elégedett, hiszen a vevőket többnyire meg tudják tartani, ugyanakkor csak aktív kapcsolattartással és segítségnyújtással. Ha nem megyünk az ügyfél után, akkor alapesetben arra kell számítani, hogy lemondja a lakást - hangsúlyozza a fejlesztő. Szerinte a külföldiek lemondása nem maga a probléma, hanem csak egy része annak a problémahalmaznak, ami jelenleg az újlakás piacon jelen van.

Szerencsére nekünk nincsenek külföldi ügyfeleink - hangsúlyozza egy másik fejlesztő. Esetükben inkább a bankokkal van probléma, akik az ügyfeleken kívül - az aláírt hitelszerződés ellenére - magát a projekteket sem szívesen finanszírozzák. Normális banki finanszírozással még elképzelhető, hogy 2000 lakás eladásával elmegyeget az újlakáspiac, ugyanakkor amennyiben a bankok sem segítik elő a lakásvételeket, úgy csendes vég vár a szektorra.

Meg tudja erősíteni a külföldiek által elkövetett lakáslemondásokat egy számottevő lakásmennyiséget külföldön értékesítő lakásügynök. Szerinte a külföldiek lakásvásárlási kedve annyira elment, hogy majdnem az összes ilyen profilú iroda le is húzta a rolót. A szakember a Portfolio.hu-nak elmondta, hogy fejlesztő függő, hogy kinek mekkora kárt okoznak ezek a lemondások. A külföldiek rendszerint drágán vettek lakást, így az eredeti áron az ingatlant nem lehet a magyar vásárlóknak értékesíteni, ugyanakkor a foglaló mértéktől függően maradhatott a fejlesztőnél olyan pénz, amit tovább tud adni az új vevőjének. A külföldiek számára értékesített lakások rendszerint nem a 10-90%-os fizetési ütemezésben mentek el, hanem a magasabb jutalék miatt 25-75%-ban, vagy 30-70%-ban. Fejlesztője válogatja azonban, hogy ki mennyit tud megfogni a már befizetett 25-30%-os összegből, mivel ez rendszerint foglalóra és 1. részletre bomlik. A tranzakciótól visszalépés következtében a foglaló elveszik, de az 1. részlet visszajár, így különösen fontos, hogy a fejlesztőnek konkrétan milyen szerződése van. Azok, akik 10%-os foglalót kértek azok nehezebb helyzetben vannak, mert a 10% zöme elment az értékesítési költségekre, s a maradékot elméletileg vissza kellene adni, amely nem biztos, hogy olyan könnyen megy a mostani finanszírozási környezetben és lelassult eladások mellett, mint korábban.

A külföldiek visszamondása egyébként nem meglepő. Az ír, spanyol, angol befektetők hátországa többé kevésbé összeomlott ingatlanos szemmel (Angliában nincs hatalmas dráma, csak ott a font árfolyama zuhant a mélybe) a kilátások borússá válását súlyosbítja az ott várható recesszió is. A legnagyobb kérdés, hogy a kieső külföldieket sikerül-e pótolni, miközben a magyar vevői kapacitások is lényegesen visszaszorultak.

Egy biztos, hogy 2009 első fele minden szempontból keményebb lesz a lakásfejlesztők számára, mint 2008 volt. A lakásvásárlók számára ugyanakkor pozitív hír, hogy úgy vehetnek kész vagy majdnem kész újlakást, hogy nem a maradékból kell válogatniuk, hanem ismételten a piacra kerülhetnek igazán jó lakások..
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory