2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2009.01.13.
Ingatlan befektetési tippek 2009-re

Forrás: NAPI Online

Nem lesz könnyű év az idei a befektetések szempontjából sem. Hogyan lehet csökkenthetjük a kockázatot, és mivel növelhetjük a hozamot? Tippadó az Elephant Holding.


Mitól óvakodjunk 2009-ben?

- 2009-ben is kerüljük a romantikus falusi házakat, az ország rejtettebb zugaiban lévő nyaralókat. Még akkor is, ha látszólag nagyon olcsón is kínálják ezeket. Később nagyon nehéz lesz az értékesítés. És persze óvakodjunk a paneltől, legyen az a fővárosban, vagy vidéken.

A részvényekben és a befektetési alapokban megingott bizalom, vállalkozás alapítására sem a legmegfelelőbb a gazdasági klíma, ezért a válság idején sokan keresik a minél biztonságosabbnak tartott lehetőségeket, vagyis az ingatlant. Ugyanakkor azok is sokan lesznek, akik el akarnak adni.

Idén joggal számíthatunk arra, hogy a befektetési piac jelentősen átrendeződik. A használt lakások piacán a kínálat felé billenhet el a mérleg nyelve, az új építésűeket tekintve azonban többé-kevésbé kiegyensúlyozott lesz a kereslet és a kínálat viszonya - mondja Zelei Zoltán, az Elephant Holding Zrt. értékesítési vezetője.

Hol várható árcsökkenés?

Több elemzés rámutatott, hogy csökkenésre a használt lakások körében számíthatunk. Ha újépítésű lakásban gondolkozunk érdemes minél hamarabb - még bevezető áron - beszállni a most induló projektekbe.

Vidék vagy főváros?

A válság hatására tovább nyílik az olló a vidék és a főváros között, ezért 2009-ben is érdemes az ingatlan portfoliót Budapesten tartani, jóllehet a lakás és telekárak esetenként jelentősen magasabbak, mint vidéken, de a fővárosi lakásokat sokkal könnyebb értékesíteni és a későbbi árnövekedés szempontjából befektetésként is nagyobb perspektívát jelentenek.

Lakás vagy ház?

Nehéz gazdasági helyzetben elmondható, hogy a korszerű lakás (nem panel) jobb befektetési választás, mint a családi ház. A házak hátránya a magasabb ár, a nehézkesebb értékesíthetőség, valamint az, hogy a piacon lévő kertes házak legtöbb esetben az építtető, tulajdonos sajátos ízlését és igényeit tükrözik.

A hazai házépítésben nem alakult ki egységes struktúra, stílusok, elrendezés és a minőségi szabványok is nagymértékben változtak az elmúlt évtizedekben. Ezzel szemben a lakások, főleg a nagy beruházó kivitelezésében készülő újépítésűek minőségi kérdésekben is sokkal egységesebb színvonalat képviselnek, jobban értékesíthetők, kevesebb karbantartási költséget igényelnek.

Milyen lakást vegyünk?

Válság idején különösen fontos, hogy olyan lakást vegyünk, melynek a használati értéke és forgalom képessége még a krízis elmélyülése esetén is megmarad. A legbiztosabb tipp a Budapesti 2-3 szobás újépítésű lakás, amit szinte minden körülmények között lehet értékesíteni.

Elhelyezkedés?

A budapesti ingatlanok közül még a jelenlegi helyzetben is jó befektetésnek ígérkezik a belváros, de az M0-ás mentén újonnan megépülő városrészek ingatlanjai is kedvező lehetőségeket ígérnek.

Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory