2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2008.11.12.
Mi lesz az ingatlanalapokkal - most minden kiderül

forrás: Portfolio.hu

A 10 nap maximum, előbb is megindulhat a kereskedés az ingatlan alapokkal, ha azok teljesítik a feltételeket, derült ki a BAMOSZ és a PSZÁF közös, az ingatlanalapok felfüggesztésével kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

Mint ismeretes a PSZÁF még november 7-én függesztette fel a Magyarországon bejegyzett nyíltvégű ingatlan alapok forgalmázását, s ennek megfelelően az ilyen befektetési alapok befektetési jegyei tíz munkanapon nem vásárolhatóak és nem válthatóak vissza. Az intézkedés proaktív jellegű volt, nem az alapok fizetésképtelensége okozta.

Mi volt az oka a felfüggesztésnek?

Októberben és novemberben igen jelentős befektetésijegy visszaváltás történt Magyarországon, ami az intézkedést megelőzően fokozatosan felgyorsult emiatt került sor a felfüggesztésre. Nem a likviditás hiánya volt azonban a felfüggesztés oka, ez inkább egy proaktív intézkedés tekinthető. S Farkas István, a Felügyelet elnöke szerint vélhetően fizetésképtelenségre nem is fog sorkerülni. A jövőben a likviditációs időszak hosszítására van szükség,

Két dolognak kell eleget tennie az ingatlanbefeketetési alapoknak a piacra történő visszakerülés előtt, kezelési szabályzatot kell módosítaniuk, illetve az egységes tájékoztatási feltételnek eleget kell tenniük, ahol ez megtörténik az visszatérhet a piacra akár már előbb, a 10 nap tehát maximum.

Az alapoknak kezelési szabályzatot kell tehát modosítania, bár minden benne van, de túl rövid fizetési határidő szerepel, az ingatlan ugyanis egy olyan eszköz, melyet rövid idő alatt nem lehet pénzzé tenni. A javaslat szerint a törvény által lehetővé tett 90 nap leez a fizetési határidő. De természetesen az alapok fizethetnek előbb is. A megfelelő tájékoztatás után tehát a jövőben vásárláskor az ügyfelek tisztában lehetnek azzal, hogy milyen befektetési formáról van szó, s az alapok nem kényszerülnek fizetési határidő hosszabításhoz folyamadni, a kifizetési idő a reális eszközértékesítéshez igazodhat.

Ma a pénzügyminiszter javaslatott nyújtott be a befeketetési alapokat illetően, e szerint a befektetési alapkezelő kérelmére a Felügyelet meghatározottt időre, de legfeljebb száznyolcvan napra felfüggesztheti a befektetési alap által forgalomba hozott befektetési jegyek folyamatos visszaváltását, ha azt a befeketetők érdekeinek védelme szügségessé teszi, különösen ha, tíz egymást követő forgalmazási nap alatt a visszaváltott és visszaváltani kért befektetési jegyek összértéke eléri a befeketetési alap - adott időszak első napján érvényes - nettó eszközérékének tíz százalékát, mely számítás során a visszaváltani kért, és még vissza nem váltott befektetési jegyet a visszaváltásra szóló megbízás felvétele napján érvényes nettó eszközéréken kell figyelembe venni. De még további két feltételt is teljesíteni kell a kérelemhez, egyrészt húsz egymást követő forgalmazási nap alatt a forgalomban levő befektetési jegyek darabszáma tíz százalékkal csökkent, másrészt a befeketetési jegyek visszaváltását biztosító likvid eszközök aránya a visszaváltások következtében a befektetési alap saját tőkéjének tizenöt százaléka alá csökkent. A javaslat teljes szakmai támogatást élvez a közlés szerint, de egyetlen egy alap sem jelezte, hogy hosszabb, kilencvennapos, vagy 180 napos felfüggesztést kérne a Felügyelet közlése szerint.
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory