2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2008.11.03.
Még nem értük el a gödör alját - Sorra kapja a pofonokat az építőipar

Forrás: portfolio.hu

Sorra kapja a pofonokat az építőipar az utóbbi években, melynek eredményeként az ágazat egyre gyengébb eredményeket produkál: a termelési volumen az idén nyáron az öt évvel ezelőtti szintre süllyedt, és egyáltalán nem biztos, hogy ez már a gödör alja. A rendszerváltozás óta nem fordult elő, hogy négy egymást követő évben csökkenjen az építőipar teljesítménye - ám ahogy az most kinéz, a 2006-2009-es időszakban ez megtörténhet.


Az építőipar teljesítményét korábban alapvetően két-három tényező befolyásolta. Az egyik a lakásépítési aktivitás, a másik a kormányzat útépítési kedve - e kettőt pedig a vállalati, önkormányzati beruházási hajlandóság egészítette ki.

Sorolhatjuk az okokat

Nézzük, milyen hatások érték a szektort az utóbbi években! A lakásépítés a jövedelmek gyors növekedése és az alaposan megtámogatott forintalapú jelzáloghitelek révén futott fel. Az első sokkot 2003 végén a hitelkondíciók jelentős szigorításától kapta.

A forinthitelek sokkja mellé jött 2004-ben a reálbérek visszafogása. De ezek a tényezők még nem rázták meg a piacot különösebben, hiszen a bankszektor rugalmasan állt át a devizaalapú jelzáloghitelezésre, amelynek kondíciói megközelítették a korábbi slágertermék, az államilag támogatott forintalapú jelzáloghitelek kondícióit.

Ezzel együtt a lakásépítések visszaestek a 2004-es csúcsról, ami némileg természetes jelenség is, hiszen - a kereslet egy részének a korábbi években mutatott előrehozatalára gondolva - a korrekció logikus.
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory