2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2008.10.28.
Ingatlanbefektetés válságos környezetben

forrás: napi.hu

Hol fektessem be a pénzem? - mostanság ez a kérdés fogalmazódik meg szinte mindenkiben, akinek sikerült felhalmoznia egy kis tőkét. Javaslatunk: még várjon, és ha el tudja magát kötelezni 10-15 évre, akkor irány a lakáspiac. A tőkeerős külföldiek már megérkeztek.
hitel

Befektetési szempontból a végrehajtás előtt álló ingatlanok lehetnek érdekesek. Forgalomképes ingatlan esetén a tulajdonos nem várja meg, amíg elveszik a lakását, inkább diszkontáron értékesíti azt. Ilyen ingatlanok sokszor felbukkannak a közvetítőknél, illetve magánhirdetésekben, ezért érdemes nyitott szemmel járni. Az FHB Bank nemrég indította be értékesítői üzletágát, ahol terveik szerint a bedőlés felé rohanó hitelek mögötti ingatlanokat is kínálnak majd.

Maga a bérleti piac egyébként stabil, a kihasználtság annak ellenére sem csökken, hogy például a belvárosban már több ezer minőségi ingatlan várja a bérlőket. A BPS-nél a kihasználtság például 92 százalékos, párhuzamosan persze a bérleti díjak csökkennek. A minőségi lakások körében leginkább az 1000 és 2000 euró közti árkategóriára van kereslet.
Rovat cikkei
A siker nyitja a tőkeSzlogenből piaci kényszerré vált a fenntarthatóságA BDP készíti a Károlyi mestertervétMég Dubai felett is beborulhat az égGazdára váró kastélyok
FórumHozzászólás a cikkhez


Általában mindenki a saját lovát dicséri. Mielőtt ezt mi is megtennénk, vegyük sorra, hol és milyen lehetőségei vannak a befektetőknek. A részvénypiacon most talán csak az éles szemű "day traderek" tudnak profitot termelni, a különböző alapok, beleértve az ingatlanalapokat is, szolid hozammal, illetve komoly és még komolyabb veszteséggel kecsegtetnek (vegyes alapok, részvényalapok).

Az államkötvény és a bankbetét százalékos mértékben számolva sokat hoz, azonban ha figyelembe vesszük a forint devizapiaci helyzetét, instabil árfolyamát, akkor már egyáltalán nem biztos, hogy a rövid lejáratra adott magas hozamok megérik a befektetést európai, nemzetközi pénzpiaci dimenzióban. A stabilabb devizabetéteknél ugyanakkor a hozamok nem túl magasak.

A lakáspiac is bedugulhat

Mindennek tetejébe teljes a bizonytalanság minden befektetési szegmensben, így az ingatlanpiacon is. Az már biztos, hogy a befektetési ingatlanok piaca bedugult. Habár a vevők lassanként kezdenek ráharapni a csökkenő árakra, újabb projekteket banki forrás híján nem indítanak egyelőre a fejlesztők, a több ütemre osztott fejlesztések teljes átadása késik. A magyar lakáspiaccal kapcsolatban a szakértők szinte egyöntetűen nyugalomra intenek, miközben sok fejlesztő és beruházó is elismeri, korábban nem számítottak arra, hogy a hitelválság ilyen nagy hatással lesz a magyar piacokra.

Ennek tükrében felmerül a kérdés: a magyar lakáspiacot valóban szinte érintetlenül hagyja majd a válság?

Ismerve a magyar eladók mentalitását (inkább tartják, mint hogy olcsón eladnák) és a hazai ingatlanárak valóban reális szintjét, nem valószínű, hogy az átlagárak számottevően csökkennének, azonban lesznek olyan frekventált területek, ahol a főleg külföldi befektetők miatt feltornászott négyzetméterekárakból le kell adni pár százezer forintot, ha valóban el akarják adni az ingatlant. Könnyen elképzelhető viszont, hogy a stabilnak ígérkező átlagárak mellett a forgalom visszaesése már látványosabb méreteket ölt. Hiába igaz ugyanis az az állítás, hogy a magyar lakáspiacot nem a befektetők, hanem az úgynevezett továbbköltözők uralják, hitel nélkül ők sem mozdulnak, már csak azért sem, mert nem fogják tudni eladni korábbi lakásukat. Ez akkor is bekövetkezhet, ha a lakossági hitelezés nem fagy be teljesen, csak a hitelfeltételek szigorodnak és a finanszírozási arány csökken.

Fennáll annak a kockázata tehát, hogy a lakáspiac is bedugul.

Egyelőre érdemes várni

Befektetési szempontból ezért az ingatlanpiacban gondolkodóknak egyelőre érdemes várniuk pár hónapot, amíg kiderül, merre tart a magyar lakáspiac. Közel sem biztos, hogy ez a legalkalmasabb pillanat a vásárlásra.

Felkészülésként addig is tekintsük át, befektetéseinkkel mire számíthatunk.

Piacra vagy magánszemélyként, vagy jogi értelemben is vállalkozóként léphetünk. Magánszemélyként elsősorban a bérbeadást sújtja magas teher, ugyanis a 25 százalékos forrásadó mellett 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást is fizetni kell a bérleti díjból éves szinten 450 ezer forintig, ha egyéb jövedelme után a munkáltató nem fizet egészségbiztosítási járulékot, tehát ha a bérbeadónak nincs semmilyen munkaviszonya. Mindennek tetejében, ha egy ingatlankezelőre bízza az ingatlan vagy ingatlanok mindennapos gondjait, akkor további 10 százalékról (nettó) kell lemondani a bérleti díjból. Magánszemélyként ugyanakkor előny, hogy a vételt követő ötödik év után adómenetes profitot realizálhat a befektető.

A magánszemélyeket érintő terhek elkerüléséhez érdemes vállalkozáson keresztül lakásokat vásárolni, akár több tőkeerős befektetővel közösen. Ennek hátránya elsősorban az illeték, amely a forgalmi érték 10 százaléka (akkor is, ha apportként viszik be a lakást a cégbe). Előnyös ugyanakkor, hogy a bérbeadásnál még választható az áfamentesség. A vállalkozásnak számolnia kell azzal, hogy önmagában a bérbeadás nem túl költségigényes. Egy felújított lakás esetén a költségek nagy részét az előbb is említett kezelési díj viszi el, ez 10 százalék plusz áfa átlagban. Ehhez jön még a közvetítői díj, ami a sikeres szerződéskötés után az éves díj 10-12 százaléka plusz áfa (ez többéves bérleti szerződés esetén is csak egy egyszeri díj).

Hiteles vevőktől fél áron

A költségekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a befektetés teljes futamidejére nem lehet megbízhatóan kalkulálni velük a folyamatosan változó szabályozási környezet miatt. Ez talán nagyobb probléma, mint a terhek mértéke - mondta Csorba Dániel, a Budapest Property Solutions (BPS) vezetője. A BPS közel kétszáz lakást kezel, szinte kizárólag ír tulajdonosok megbízásából. Magyarok egyelőre nem érdeklődnek a BPS-nél nagyobb befektethető összegekkel, azonban külföldről egy újabb befektetési hullám van kialakulóban. Míg korábban az olcsó külföldi hitellel érkező ír alkalmazottak vásároltak egy, kettő vagy akár három lakást, addig most a tőkeerős befektetők érdeklődnek nemcsak Ír-, de Spanyolországból is.

Sok, hitelből vásárló külföldi tulajdonos most annak ellenére dönt az eladás mellett, hogy akár 100-150 ezer forintot is bukik az eredeti vételáron négyzetméterenként, a dráguló hitelekkel ugyanis már nem tudnak lépést tartani az egyébként is csökkenő bérleti díjak. Ezek a lakások ideális célpontok a tőkeerős befektetők számára, akik egyszerre akár tíz lakást is vásárolnak cégük égisze alatt.

Csorba Dániel kiemelte, a mostani piaci környezetben eltűntek a 750 ezer forintos négyzetméterenkénti árak. A szakértő tapasztalatai szerint a készpénzes vevő akár 350 ezer forintért is hozzájuthat egy Váci utcai négyzetméterhez, ezt pedig a magyar befektetők is kihasználhatnák.

Ideális esetben minimum 50 millió forinttal érdemes belevágni az üzletbe cégszerűen és 10-15 évig kell lekötni a pénzt. Konkrét hozamot konkrét lakásra lehet számolni. A hosszabb távú nyereség mértéke vélhetően megfelel majd a tisztességes profitra vágyó befektetők elvárásainak a szakértő szerint. Fontos, hogy egy bérleti piacon járatos szakember segítségét kérje a befektető a lakás kiválasztásánál - tette hozzá Csorba Dániel.

Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory