2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2008.10.16.
Fellélegezhetnek a devizahitelre várók Magyarországon?

Forrás: Portfolio.hu
Az eddig gondoltnál mérsékeltebben eshet vissza a magyarországi új devizahitelek nyújtása, illetve megmarad a jegybank devizatartaléka - kommentálta a Portfolio.hu-nak a ma reggeli EKB-MNB bejelentés két legfontosabb üzenetét Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető elemzője úgy látja, hogy az 5 milliárd eurós, az Európai Központi Banktól (EKB) a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nyújtandó hitelkeret rövid távon mindenképpen nagy összeget jelent a teljesen kiszáradt magyar FX-swap piac számára (ha valóban ezen a csatornán keresztül használja fel az MNB), így csökkentheti a piaci feszültséget.

A megállapodással érkező euróforrás egyrészt abban segít, hogy a magyar kereskedelmi bankok könnyebben tovább tudják finanszírozni a meglévő devizahiteleiket, illetve a vele kapcsolatos árfolyamkockázatukat. Másrészt várhatóan folytatni tudják (de csökkentett aktivitás mellett) az új hitelkihelyezéseket is. Mielőtt ennek okait áttekintenénk, magával az FX-swap piaccal kell röviden megismerkednünk.

A swap kifejezés önmagában egy csereügyletet jelent, amely vonatkozhat például devizára, vagy kamattartalom cseréjére is. Az FX swap ügylet egy olyan származtatott termék, amely során az egyik fél azonnali devizaeladással hazai devizához jut, amit a jövőbeli határidőre megkötött ellentétes irányú ügylettel törleszt. Az FX swap tehát egy spotpiaci és egy határidős ügyletből áll. A 2001-es devizaliberalizáció után a származtatott termékek, és köztük a forint-deviza FX-swap piaca jelentős mértékben fellendült: ehhez jelentős mértékben hozzájárult a külföldi befektetők megjelenése, akik a forint árfolyam alakulásával kapcsolatos bizonytalanságot igyekeznek mérsékelni. Többek között a forintban denominált állampapírokat vásárló külföldi befektetők számára hasznos ez a pénzügyi konstrukció az árfolyamkockázat mérséklésére.

2004-től, amikor kezdett felfutni Magyarországon a lakossági devizahitelezés, az FX-swap piac által nyújtott előnyöket a magyarországi kereskedelmi bankok is kezdték kihasználni. Ennek lényege, hogy a bank euróban veszi fel külföldön a forrást, amelyet az FX-swap piacon elcserél forintra, hogy azt az ügyfélnek már forintban tudja folyósítani. (A svájci frankalapú hitelnél a banknak további FX-swap ügyletet kell beiktatnia a lépéssorozatba.) A devizahitelek futamideje gyakran hosszabb (pl. 5-20 év), mint az az FX-swap ügylet, amely mögötte áll (jellemzően néhány év), így a devizahitel futamideje során a banknak néhány alkalommal meg kell újítania az FX-swap pozícióját (újból meg kell csinálni a két fizetőeszköz cseréjét). Innen eredtek a bajok az elmúlt időszakban.

"Homokszem" a gépezetben

A globális pénz- és tőkepiaci turbulencia az elmúlt hónapokban odáig "fejlődött", hogy a bankok világszerte egyre inkább vonakodtak akár rövid távra is hitelt adni egymásnak, mert attól féltek, hogy a partnerbank nem tudja majd visszafizetni azt (pl. bedől). Ez egyre nagyobb mértékben csökkentette a bankközi likviditást világszerte, illetve az egekbe emelte a rövid bankközi források kamatát.

Magyar szempontból ez azt jelentette, hogy a kereskedelmi bankok egyre nehezebben és drágábban jutottak hozzá a számukra is égetően szükséges devizaalapú forrásokhoz új devizahitelek kihelyezéséhez, illetve a már futó devizahiteleik mögötti FX-swap ügyletek megújítását egyre nehezebben tudták elvégezni.

Mindez egyrészt oda vezetett, hogy a magyar kereskedelmi bankok vagy leállították, vagy jelentősen szűkítették az új devizahitelek kihelyezését (emiatt megnőttek a lefelé mutató gazdasági növekedési kockázatok), másrészt az FX-swap megújítási nehézségei miatt az azonnali piacra kényszerültek kimenni a bankok, hogy eurót kapjanak (ez pedig jelentősen fokozhatta a spot forint/euro árfolyam egyébként sem csekély kilengéseit.

Az MNB megpróbált segíteni

Az MNB e hét hétfőtől azzal próbálta meg élénkíteni a hazai FX-swap piacot, hogy egynapos futamidejű gyorstendert hirdetett, amelyben megpróbálta "előcsalogatni" a hazai bankoknál lévő esetleges többlet devizalikviditást, amelyet "összepárosított volna" a forintkínálattal. A hétfői tender teljes sikertelenségbe fulladt, mert csak forintkínálattal jelentkeztek a bankok, mivel mindenki devizaforrás hiányától szenvedett. A keddi tenderen már 35 millió eurónyi összeg cserélt gazdát.

A tender amiatt vallott kudarcot, mert a kialakított keretrendszer nem tette érdekeltté a devizával rendelkező feleket arra, hogy felkínálják többletforrásukat a tenderen, illetve az MNB csak közvetítői szerepet vállalt a forint és euróforrások cseréjének lebonyolításában. A piac azt hiányolta, hogy az MNB a saját devizatartalékai egy részéből elégítse ki a piac igényeit, de az MNB úgy ítélte meg, hogy óvatossági megfontolások miatt ez nem érdemes megtennie (az esetleges nagymértékű forinteséskor így nagyobb lehetőségei maradnak a devizapiaci beavatkozásra).

A piacon ezt látva egyre többen azt hangsúlyozták, hogy a súlyos probléma csak külső segítséggel (EKB, IMF) oldható meg, különben a magyar gazdasági növekedés szempontjából kiemelten fontos devizaalapú hitelezés drasztikus szűkülést szenved el.

Mi a lényege az EKB-MNB megállapodásnak?

Az 5 milliárdos EKB-keret részletei még nem ismertek, így egyelőre csak feltételezés, hogy ez FX-swap keretében jön, és hogy az MNB is az FX-swap piac élénkítésére használja - hangsúlyozta a Portfolio.hu-nak Kondrát Zsolt. Amennyiben az MNB valóban az FX-swap ügylet egyik oldalára áll be (az EKB-tól kapott euro segítségével), akkor nem a saját devizatartalékait használja fel a piac devizaigényének kielégítése érdekében.

Az 5 milliárd eurós hitelkeret a fenti háttér alapján egyrészt abban segít, hogy várhatóan nem szenved olyan jelentős visszaesést a magyarországi új devizahitel-kihelyezés, mint eddig gondolni lehetett, másrészt a többlet devizahitel-forrás segít az FX-swap ügyletek megújításában, ami mérsékelheti a forintárfolyam kilengéseit - emelte ki az MKB Bank szakértője. Az elemző egyébként arra számít, hogy a piaci volatilitás összességében magas marad a mai bejelentés ellenére is, amíg a globális pénzügyi piacok nem normalizálódnak, és a befektetők nem nyugszanak meg..
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory