2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2008.10.10.
Még így is örülhetünk? - Lehetne rosszabb is a lakáspiaci helyzet

Forrás: Portfolio.hu

2008 első felében Európa több lakáspiacán is végigsöpört az ingatlanpiaci válság, az árak zuhanásba kezdtek, fejlesztők pozíciói rendültek meg. Ha a világnak ezeket a folyamatait szem előtt tartva tekintünk a magyar piac rózsásnak ugyancsak nem nevezhető helyzetére, akkor inkább örülnünk kell.

Hazánkban a hitelpiaci válság egyelőre kevésbé érezteti hatását, ami elsősorban annak köszönhető, hogy Magyarországon nem következett be a lakásáraknak az utóbbi években más országokban tapasztalható robbanása, illetve a korábbi évek hitelezési gyakorlata is konzervatívnak bizonyult. Az építőipar már hosszú ideje nem talál magára, az év első felében is csak gyenge teljesítményt tudott felmutatni. Az építkezések az országos átlaghoz képest Budapesten estek vissza a legnagyobb, 25%-os mértékben, ezen belül - a fejlesztők beruházásainak elhalasztását mutatva - a többszintes, többlakásos építkezéseknél 30%-os, a lakóparkok esetében pedig 34%-os volt a csökkenés, az AL Holding és a GKI közös kutatása szerint. A piac gyengeségét jelzi, hogy a használatba vett lakások számának látványos csökkenése ellenére jelentősen felduzzadt az eladatlan készletek állománya.

Óvatosság és kivárás

A tavalyi év vége felé már látszott az új lakások iránti kereslet visszaesése, de a vásárlási kedv jelentős csökkenése csak ez év első felében jelentkezett: Budapesten közel 40%-kal kevesebb tranzakció történt. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a visszaesés részben várható volt: az utóbbi években a lakosság körében túlzottan sok lakás talált gazdára. Az év elején bevezetett kormányzati intézkedések ráadásul további terhet zúdítottak a lakáspiacra: a lakásszerzési kedvezmény eltörlése a befektetési céllal ingatlanvásárlókat keresletük visszafogására késztette. A piac feltámadása Magyarország gazdasági kilátásaitól függ, ugyanis csak növekvő jövedelmek hatására képzelhető el, hogy a gazdaság gyenge teljesítményének következtében visszaesett vásárlási kedv a jövőben pozitív irányba változzon.

Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory