2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2008.10.06.
Rossz hír: rejtett lakáshitel-szigorítások a bankoknál

Forrás: napi.hu

A magánszemélyeknél a bankok egyelőre inkább csak rejtett módon szigorítottak, sokan a korábban reálisan vártnál kevesebb kölcsönhöz juthatnak.

A hazai ingatlanpiac kétségtelenül nem túlfűtött, de a jelzáloghitel-válság így sem maradhat minden következmény nélkül Magyarországon. A hazai bankok azonban egyelőre inkább csak rejtett módon szigorítottak hitelezési gyakorlatukon. A magyarországi hitelfedezeti ráta (loan-to-value ratio; LTV) éppen az érlelődő válság idején kezdett határozottan emelkedni. Az ingatlanközvetítők és hiteligénylők körében szerzett tapasztalataink szerint a velük együttműködő értékbecslők egy évvel ezelőtt még nagy arányban fogadták el az adásvételi szerződésben szereplő árat a piacinak, ma azonban - a korábbi gyakorlatnak megfelelően - a potenciális adósok ennél biztosan alacsonyabb összegre számíthatnak. Ez azt jelenti, hogy a becslés a piaci érték alatt akár húsz százalékkal is lehet. Ezután a hitelintézet kiszámítja a hitelbiztosítéki értéket, ami esetleg csak az előbbi ár nyolcvan százalékára rúg. Ezt követően egy nyolcvanszázalékos LTV a valóságban azt jelenti, hogy a bank az ingatlan jelenlegi piaci értékének alig több mint ötven százalékát finanszírozza.


Amennyiben az értékbecslők így járnak el - hangsúlyozta az Erste lakossági jelzálog-finanszírozási szakértője -, az nyilván az ingatlanpiac változása miatt van, a használt lakások és a nem jó lokációjú új ingatlanok piaci értéke jelenleg stagnál, néhol csökkenhet is. A Raiffeisennél azt emelték ki, hogy egyre tudatosabban próbálják eddigi tapasztalataikat beépíteni hitelkockázat-kezelési szabályrendszerükbe, ami a hitelezési feltételek szigorításával is járhat. A korábban az adósok számára kedvező változásokról beszámoló bankok (Napi, február 28.) a hitellehetőségeket most firtató kérdésünkre általában nem válaszoltak. Nem véletlenül rögzítette viszont az idén év elején a Magyar Nemzeti Bank és a pénzügyi felügyelet elnöke közös ajánlásában aggódva, hogy az új folyósítású lakáshitelek több mint felénél a hitelösszeg már meghaladja a fedezet értékének 70 százalékát. Ez mostanra alighanem már módosult, bár a lapunknak nyilatkozó bankok (köztük például a CIB) szinte kivétel nélkül változatlan gyakorlatukat hangoztatták.

Az OTP Banknál - tudtuk meg - a hitel/hitelbiztosítéki érték arány jellemzően 50-60 százalék. A Budapest Bank (BB) szerint az elmúlt években a hitelhányadok az állami kezességvállalás, valamint a jelzáloghitel-biztosítás megjelenésének köszönhetően nőttek. Mint elmondták: ez tette lehetővé a BB-nek, hogy szabad felhasználású kölcsön esetében akár 85, lakásvásárlási kölcsön esetében pedig 95 százalékig finanszírozza ügyfeleit. Az Erste Banknál a maximális finanszírozási arány megfelelő jövedelem esetén jelenleg a hitelbiztosítéki érték 105 százaléka, így a vételár 90 százaléka akár hitelezhető is, azonban érzékeltették: alaposan megnézik, ezt milyen esetben teszik lehetővé. A hitelek drágításán kívül (amire már több banknál szintén sor került) az ügyfelek pénzhez jutási lehetőségeinél az LTV csökkenésén túl más rejtett nehézségek is akadnak. A Raiffeisennél elmondták, mindig preferálták (például alacsonyabb hitelkamattal) a jövedelemigazolás mellett benyújtott hitelkérelmeket, és ebben a jövőben sem terveznek változást. Az enélkül benyújtott igénylések esetében azonban a korábbinál körültekintőbben járnak el.

Enyhítésről kizárólag az UniCreditnél beszéltek. Komócsi Sándor ügyvezető igazgató elmondta: a bankhoz fordulók szeptember vége óta ugyanarra az ingatlanra magasabb összegű hitelt igényelhetnek. Az UniCredit által finanszírozott projektek keretében épülő új lakások esetén akár a teljes vételárat is elérheti a hitel összege. Használt lakások vásárlása esetén pedig a hitelbiztosítási érték száz százalékban finanszírozható.

Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory