2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2008.09.24.
Súlyos csapások: eltűntek a külföldiek, vizsgálódik az APEH

Forrás: napi.hu

Több sebből is vérzik a budapesti luxuslakáspiac, amelyre a külföldi bérlők eltűnése után az APEH vagyonosodási vizsgálatai, majd a nemzetközi pénzügyi válság mért súlyos csapást.


Csaknem lehetetlen eladni az 50 millió fölötti ingatlanokat, a vagyonosodási vizsgálattól való félelem alaposan visszafogta a vásárlási kedvet - válaszolta lapunk kérdésére Nagy Balázs, a Palace Ingatlan-tanácsadó tulajdonos vezetője. Míg tavaly a második kerületi irodában 40 millió forint volt az átlagos tranzakcióérték, ebben az évben ez az összeg 22 millióra zsugorodott, mert elterjedt a piacon, hogy a 30 millió forint fölött vásárlók számíthatnak az APEH érdeklődésére - teszi hozzá a szakértő.

A vásárlások megtorpanása mellett a bérleti piac is türelemjátékhoz kezd hasonlítani: az igényes lakásokat hosszú távra bérbe vevő külföldiek számának megcsappanása következtében egyszerűen nem működik a piac ezen szelete - mondja Nagy Balázs. A multicégek mára lényegében teljes személycserét hajtottak végre, magyar alkalmazottaik pedig nem jelennek meg a keresleti oldalon. Eltűnt az a korábbi befektetői kör is, amely kiadási céllal vásárolta fel az új projektek exkluzív lakásait. A lavinává duzzadó pénzügyi válság adta meg a kegyelemdöfést a luxuslakáspiacnak. Így a hétszázezertől akár milliós szintig terjedő négyzetméterárú lakások sokszor több évvel az elkészültük után is üresen árválkodnak, legyenek akár a kuriózumnak számító Várnegyedben vagy a belváros szívében, de a Rózsadomb, a Gellérthegy vagy a Duna-part sem kivétel - igencsak bajban vannak tehát azok a beruházók, amelyek alapvetően erre a keresletre tervezték projektjeiket.

A piaci változások hatására tervezik át például a Duna Plaza mögötti, korábban grandiózus marketinggel beharangozott Budapest 360 fok programot kereskedelmi és irodaberuházássá, vagy alakítják át a loftlakásokat ott, ahol még megtehetik - mert ahol már megépültek, ott bizony hiába várnak rájuk vevőt Nagy Balázs szerint. Végső megoldásként egyesek megpróbálnak az egész projekttől megszabadulni, mint a Danubio parktól a spanyol Martinsa Fadesa. Őket persze a prémium szegmens megtorpanó kereslete mellett a nemzetközi pénzügyi válság is sújtotta, miként a másik nagy spanyol fejlesztőt, a Habitatot is, amely szintén a hitelkrízis miatt kényszerül túladni az 1800 lakásosra tervezett Vaskapu projekten.

A megváltozott piaci viszonyok nemcsak a nagy projektek luxuslakásait tették eladhatatlanná, hanem a drágább belvárosi ingatlanok vevő- és bérlőkörét is felszámolták. Kérdésessé vált például a Nagydiófa utcai Grandio sorsa, de a sikersztorinak indult Palazzo Dorottyában is van még miből választani.

A finanszírozás nehezedése mellett beruházói hibákkal is magyarázható a luxuspiaci bessz - véli Kala Imréné, a Kala és Társa iroda egyik tulajdonosa. Véleménye szerint a fejlesztők nem vesznek tudomást az állandóan változó piaci igényekről, sem a külső és a belső tervezésben, sem a felszereltségben nem tartanak lépést a korral - pedig ma már egy dunai panoráma nem elég a 700-800 ezer forintos négyzetméterárhoz.

Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory