2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2008.09.10.
Gondok az ingatlanhiteleknél

Forrás:www.vilaggazdasag.hu


Némi késéssel ugyan, de beteljesedtek a jóslatok: az év második negyedében rohamosan csökkent a lakosság fizetőképessége, ráadásul a 2008 második felére vonatkozó prognózisok is további erőteljes romlást vetítenek előre.

Nagyjából az év közepére lett kézzelfogható mind a lakossági, mind a céges kinnlevőség-kezelés területén a visszafizetések terén előzőleg prognosztizált csökkenés - adott helyzetképet Thummerer Péter, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége elnöke (Mahisz), az EOS KSI Magyarország Inkasszó Kft. ügyvezetője.

A megszorító intézkedések eredményeként többen ezt a jelenséget jóval előbbre várták, azonban - elsősorban a lakossági területen - az érintettek zöme további hitelfelvétellel, illetve meglévő kölcsönei kiváltásával, átütemezésével próbálta kezelni a helyzetet. Mostanra azonban sokak számára ezek a lehetőségek is megszűntek, így - hangsúlyozta Thummerer Péter - egy jelentősebb viszszaesésre van esély a kötelezettségek teljesítése területén.

Az év hátralévő részét illetően borúlátó Pongrác László, a Makisz alelnöke, a Sigma cégcsoport vezérigazgatója is. A lakosság fizetőképességének második negyedévi 5-7 százalékos romlása az év második felében tovább erősödhet, s ez szerinte éves szinten a fizetési fegyelem 10-15 százalék közötti romlását jelentheti. Ez pedig érdemben megnehezíti a munkájukat, hogy a sorolt követelések között a megbízóik érdekeit megfelelő szinten képviselhessék.
A cikk a hirdetés után folytatódik h i r d e t é s

A fizetési helyzet romlását a lakossági szektorban az Intrum Justitiánál több téren is érzékelik: 2007 első feléhez képest közel másfélszeresére nőtt az átvett követelések száma, miközben az átlagos tőkeértékében folyamatos csökkenés figyelhető meg, ez pedig - mint a társaság értékesítési igazgatója, Majorosi Gyöngyvér rámutatott - arra utal, hogy egyre többeknek jelent gondot már a viszonylag alacsonyabb értékű számlák határidőre való kiegyenlítése is. Számokban kifejezve, az előző év első hat hónapjához képest ez átlagosan közel tízezer forinttal kisebb tőkeértékű követeléseket jelent, miközben a számla átlagkora egy év alatt 164 napról 190-re nőtt.

Az eladósodás, a bankok kínálta hitelek átgondolatlan igénybevétele a teljes magyar lakosság körében tapasztalható á véli az Eye Watch üzleti csoport kommunikációs vezetője, Morva Gábor. Ennek egyik eredője, hogy a szolgáltatók saját hatáskörükben már maguk is próbálnak lépéseket tenni a nemfizetés elmélyülésének megállítására, illetve a notórius nem fizetők mielőbbi kiszűrésére. Jó példa erre a mobilszolgáltatók egymás között fenntartott közös feketelistája, amely a számlatartozást nem rendező ügyfelek számára a többi mobilcég felé is bezárja a kapukat.

Új tendenciaként észlelhető, hogy az ingatlanfedezetes kölcsönök terén is gondok vannak már, mint Thummerer Péter fogalmazott: a bankok részéről egyre inkább jelentkezik az igény az ingatlanfedezetes hitelek kezelésére mind az aktív, mind pedig a már felmondott szakaszban. Ezt vetíti előre az is, hogy a szabad rendelkezésű jelzáloghiteleknél a más bank általi újrafinanszírozás mint lehetőség egyre kevésbé lesz követhető út Pongrác László várakozása szerint, s ez a követelések zömének felmondását eredményezi majd. Mindazonáltal véleménye szerint a banki követelések közül először a fedezetlen kölcsönök száma ugrik meg (áru-, személyi, folyószámla-, hitelkártyahitelek), ezeket a sorban a szabad rendelkezésű, jelzáloggal fedezett hitelek követik.

Jóllehet, a lakosság fizetési morálját nézve a banki szegmens a második körben található - a háztartások havi költségvetésükben első körben ugyanis a tapasztalatok szerint a távközlési és egyéb kényelmi szolgáltatások díjaival kerülnek elmaradásba, ezt követik a fedezetlen hitelek és a közüzemi tartozások, majd legvégül a fedezett kölcsöönk -, 2008 második negyedében a banki ügyek aránya már meghaladta a közműszektorét.

Mindez azzal is magyarázható az Intrum Justitia értékesítési igazgatója meglátása szerint, hogy a bankszektorban a fizetési kontroll jóval szigorúbb, mint a közüzemi szegmensben, az előbbinél a legalacsonyabb az átlagos számlakor, míg ez a közműszektorban eléri az egy évet. A jövőre nézve egyelőre nem lát olyan tendenciákat, befolyásoló tényezőket Morva Gábor sem, amelyek a nemfizetés terén jelentős változást hozhatnának. A jogi szabályozás elégtelen volta, a piaci önszabályozás hiánya tovább konzerválja a kialakult állapotokat. Thummerer Péter a jogi eljárások számának növekedését várja azon ügyekben, amelyeket a kinnlevőség-kezelők nem tudnak időben megoldani az adós fizetési képességének, illetve szándékának a hiánya miatt.
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory