2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2008.08.27.
Pezseg a Rózsadomb, kiürült a Margit körút

Forrás: Ingatlanmenedzser.hu

Sláger a tetőterasz, kelendő a több százmilliós luxusingatlan a főváros II. kerületében, a korszerűtlen, 70-es években épült házak, a zajos útvonalak mentén fekvő belbudai lakások azonban hosszasan várnak új lakóra. Miért állnak vevő nélkül a Margit körúti lakások, és mennyiért kapunk villát a Rózsadombon?
Az egy nappalis, 2 hálós, két garázshelyes, 70-80 milliós családi házakat keresik leginkább a II. kerület családi házas, II/A jelzéssel ellátott részén – tudtuk meg a Villanegyed Ingatlanforgalmazó vezetőjétől. Magyar Zita tapasztalata szerint a 200-250 négyszögöles telken épült, 80-100 négyzetméter körüli, nagy tetőteres, jó állapotú házak gyorsan új gazdára találnak. Az ilyen típusú ingatlant eladók közül azok vannak jobb helyzetben, akik panorámás, jó fekvésű, jó állapotban lévő épületet kínálnak eladásra.
A kerület ezen részén megtalálhatóak a legigényesebb kivitelű, teljes panorámás luxusingatlanok is. A Hűvösvölgyben például kínálnak most egy 180 négyzetméter alapterületű, 3 szobás, 1052 négyszögöles, 1911-ben épült, század eleji hangulatot idéző polgári villát hatalmas ősfás, intim kertben, télikerttel, beépíthető hatalmas terasszal, fűthető külső medencével. Ez a minőség és ár nem egyedi, 150-250 millió forint közötti áron több eladó ház is található az ingatlaniroda kínálatában.


Nem kelendőek a korszerűtlen lakások
Az új építésű társasházi lakások árai az év második felében kissé emelkedtek, miután a befektetők a gazdasági környezet miatt a korábbiaknál óvatosabbak – véli Magyar Zita. A 80 négyzetméter körüli, 500-560 ezer forint/négyzetméter árú lakások mellett a jóval olcsóbbak is megtalálhatók. Ezek a 130-150 négyzetméteres, 52-56 millió forint körüli ingatlanok azonban semmi extrával nem rendelkeznek, közepes igényű kialakítással épültek.
Nem kelendőek a 70-es években épült, nem korszerű fűtésű, kis belmagasságú, fantáziátlan, csak nagy költséggel felújítható, nem jó adottságú telken álló épületek.


30-40 milliós telekár
Aki a kerület zöldövezeti részén telket kíván venni, 41 000-43 000 forintos négyzetméterárra kell, hogy számítson. Így egy 900 négyzetméteres telekért körülbelül 37 millió forintot kell adnia. Aki azonban panorámás, széles utcafrontú, déli fekvésű telket nézett ki magának, az akár 46 ezer forintos négyzetméterárral is számolhat.

A francia iskola vonzereje
Kiadó ingatlan szép számmal található a II/A kerületben, elsősorban a francia és az amerikai iskola közelében. Itt leginkább angolok, németek, svájciak keresik az akár több évre szóló bérelhető luxusházakat, amelyekért 2500-4500 euró/hó bérleti díjat is kifizetnek. Aki az említett iskolák környékén kifejezetten jó állapotú, 1 nappalis, 4 hálós, gondozott kerttel körülvett ingatlannal rendelkezik, gond nélkül bérbeadhatja azt.


Garzonok összenyitva
A tetőteraszos lakások nagyon magas áron, gyorsan gazdára találnak, de a szép panorámával rendelkező, divatos belső terű, igényes kivitelű lakások mérettől függetlenül szintén minden mennyiségben eladhatók – foglalja össze tapasztalatát a Somogyi Tibor, a Best Buda ingatlaniroda vezetője. A II. kerület belső területeinek ingatlanforgalmát jól ismerő szerint a vevők elsősorban az új vagy az újszerű, 70-80-90 négyzetméteres, egy nappalis, két hálós lakásokat keresik. Úgy látja, a garzonlakások ideje lejárt. Az egy időben népszerű, egykor átmeneti megoldásnak vásárolt 35-40 négyzetméteres lakásokat most nehéz eladni. Azok a befektetők, amelyek a közelmúltban ekkora lakásokat építettek, most összenyitnak kettő kislakást azért, hogy értékesíteni tudják azokat.

Rózsadomb és Pasarét
Továbbra is sláger a Rózsadomb és a Pasarét, itt a lakások egyre drágábbak, miután az üres, beépítetlen telkek szinte egytől egyig elfogytak. Az új építésű lakások négyzetméterára – exkluzivitásuktól, fekvésüktől, felszereltségüktől függően – 500 ezertől 1 millió forintig is felmehet. Azokat a lakásokat, amelyek nagyobb tömbházban épültek, alacsonyabb négyzetméterárért lehet csak értékesíteni, a panorámás, déli fekvésűekért már 850-900 ezret is elkérnek.
A kerület ezen részén nem tapasztalható, hogy külföldiek nagyobb számmal vásárolnának lakást, legfeljebb bérlőként jelennek meg az ingatlanpiacon.

Árválkodó Margit körút
Pang az ingatlanpiac a kerület forgalmas útjai mellett, a valamikori impozáns, márvánnyal burkolt Margit körúti házakban például az első emeleteken lévő lakások még el-, vagy kiadhatók irodának, rendelőnek, ám a felsőbb emeletek lakásai már nem keresettek. Eljárt felettük az idő, korszerűtlenek, vannak köztük távfűtésűek, amelyekben a nyílászárókat is ki kell cserélni az odaköltözőnek. A forgalmas utcákban lévő, rossz adottságú használt lakásokhoz már 300-350 ezer négyzetméter áron hozzá lehet jutni, de a magasabb minőséget képviselő, valamelyest korszerűbb otthonok is 500-600 ezer forint/négyzetméter ár alatt kelendők csak.

Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory