2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2008.08.21.
Élhetőbb lakások épülnek ősztől

Forrás: Világgazdaság

Több lesz az élhetőbb lakás – ez lehet a legfontosabb hozadéka az építési jogszabályok hamarosan életbe lépő változásainak. Utaktól messzebb kell építkezni, nagyobb szobákat kell kialakítani, és a liftekre vonatkozó szabályok is a lakóknak kedvezően változnak.

Az építkezéseket némileg megdrágíthatják ugyan az új előírások, ám a piaci túlkínálat miatt nemigen tudják majd áremelési szándékaikat érvényesíteni az ingatlanfejlesztők – vélik szakértők. Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet legújabb variációja az eddiginél pontosabban, egyértelműbben fogalmaz meg számos műszaki feltételt, hogy a későbbiekben ezek ne lehessenek vita forrásai.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a jövőben nem lehet építkezni a gyorsforgalmi utak tengelyétől számított 250 méteres távon belül, míg a főutaknál 50 méterben szabták meg a tiltott terület szélességét. Ezzel egyértelműen az a cél, hogy csendesebb, tisztább környezet vegye körül a mostantól felépülő lakásokat.

Az otthonok legalább egyik hálószobájának „benapozottnak” kell lennie, azaz február 15-én minimum egy órán át be kell sütnie a napnak. A túlzott felmelegedés ellen pedig nem csak a légkondicionáló lehet a megoldás, az új épületek tervezőinek építészeti eszközökkel, árnyékolókkal, növényekkel kell megoldást találniuk a hőguta kivédésére. Egyébként a klímaberendezésre vonatkozó szabályok is módosulnak: az épületekre csak takarva, a külső megjelenést nem zavaró módon lehet ezeket felszerelni.

A szobák mérete is „emberibb” lesz, ugyanis a lakás legalább egyik szobájának el kell érnie a 17 négyzetmétert, ám ebbe – amerikai konyhás nappali esetén – nem lehet beleszámítani a konyha és az étkező területét. A legkisebb szobának is minimum 8 négyzetméteresnek kell lennie, azaz a beruházók a jövőben nem alakíthatnak ki 6 négyzetméteres, félszobának csúfolt lyukakat. Az is előírás, hogy a kétszobásnál nagyobb lakásokban az illemhelyet a fürdőszobától elkülönítve építsék meg.

Kíméli a lábakat az az új szabály, amely szerint a korábbi 13,6 helyett már a tíz méter magasságot elérő, azaz az egy+három szintes épületekbe is liftet kell építeni. Eddig azt szokhattuk meg, hogy csak a négyemeletes és annál magasabb házakban találunk személyfelvonót. Az úgynevezett középmagas és a magas – harminc méter feletti – épületekbe pedig bútorszállításra alkalmas liftet is kötelező beépíteni. Lakásonként gondoskodni szükséges egy biciklitároló kialakításáról is.

A parkolási problémákat szintén orvosolják az új előírások: minden hatlakásosnál nagyobb házba a terepszint alá garázst kell építeni. Egy gépjárműtároló nem lehet kisebb 2,70-szer 5 méteresnél. A jelentős idegenforgalmi, illetve központi szerepet játszó települések önkormányzatára is ró feladatokat az új szabályozás, mivel előírja, hogy biztosítaniuk kell az oda látogatók járműveinek – gépkocsi, autóbusz, kerékpár – az elhelyezését.

Az új rendelet szövege július 14-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A változások döntő része az ezt követő hatvanadik napon, azaz szeptember 12-én lép hatályba, kivétel a garázsszabály: a hatlakásosnál nagyobb házakba csak 2013-tól lesz kötelező gépkocsitárolót építeni.
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory