2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2008.08.21.
Lakáspiac: favorit a második kerület

Forrás: ORIGO.HU

A II. kerület még mindig az egyik "csúcsterülete" a főváros ingatlanpiacának. A lakhatást keresők jelentős része a 20 millió forint körüli lakásokat keresi - derül ki a Napi Gazdaságból.

Míg egy másik, tehetősebb réteg az 50 millió forint feletti lakóingatlanok iránt érdeklődik. A Duna jobb partján fekvő II. kerület megdönthetetlenül vezeti az otthonteremtők toplistáját. Még mindig presztízsértékű itt lakni - állítják az ingatlanszakemberek.

Persze ennek a városrésznek is vannak olyan területei, amelyek iránt mérsékelt a vásárlói érdeklődés, aminek oka elsősorban a nagy forgalom miatti zajban keresendő. Ilyennek tartja Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője például a Bem tér környékét és a Margit körutat, ahol éppen emiatt viszonylag alacsony, akár már 240 ezer forintos négyzetméteráron is lakáshoz lehet jutni. Ennél keresettebbek a körútra merőleges, csendesebb utcák lakásai, és áruk is magasabb.

A vevők nagy része Bel-Budán leginkább a 20 millió forint alatti és az 50 millió forint feletti áron kínált ingatlanok után érdeklődik: a köztes sávban jóval gyérebb a kereslet. Ugyanakkor megfigyelhető az is, hogy a vásárolni szándékozók többsége maximum a Hűvösvölgyi útig keres lakóingatlant: ennél kijjebb, például a II/A kerület külső részeibe már a házban gondolkodók közül is csak kevesen hajlandóak költözni: inkább egy jobb adottságokkal rendelkező, például parkosított, kertkapcsolattal rendelkező társasházi lakás mellett döntenek - mondja Murányi.

A használt lakások négyzetméterárai a kerületben meglehetősen széles sávban mozognak. Míg a forgalmasabb belső részeken 240-280 ezer, a Szilágyi Erzsébet fasorban pedig 340-360 ezer forint között szóródik a négyzetméterár, a hegyeken-dombokon felfelé haladva folyamatosan emelkedik, és gyorsan felszökik 500-800 ezer forintra.

Új építésű lakás nincs túl sok a kínálatban, s a négyzetméterárak általában 400-450 ezer forintról indulnak, a Rózsadomb környékén pedig extrák nélkül is meghaladja az ár a 700 ezer forintot. Élénk érdeklődésről számol be Kala Imréné, a Kala és Társa Ingatlantanácsadó Kft. ügyvezetője is, akinek a tapasztalatait a különböző piacelemzések is alátámasztják. Mint mondja, igen keresettek a rózsadombi, 1000 négyzetméteres telken álló, 400-500 négyzetméteres, tíz éve épült ingatlanok, amelyeknek az ára 350-500 millió forint között szóródik.

Ebből jelentős összeget tesz ki a telek értéke, ami 130-180 millióra rúg ezen a területen. Lejjebb ereszkedve a dombról, a hetvenes évekbeli házak többnyire telekárban, az említett 130-180 millióért, míg a kilencvenes években épültek 180-200 millió forint közötti áron cserélnek tulajdonost.
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory