2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2008.08.21.
Háromszor több új iroda Budapesten

Forrás: ORIGO

A budapesti irodapiacon 90 600 négyzetméter irodaterületet adtak át 2008 második negyedévében, ezzel a kínálat a háromszorosára emelkedett az előző év azonos időszakához képest - olvasható az ingatlantanácsadással foglalkozó DTZ tanulmányában.

A DTZ előrejelzése szerint 2008-ban az elmúlt 10 év legnagyobb irodakínálatára lehet számítani, 290 000 négyzetméter átadott irodaépülettel. Az ingatlantanácsadó elemzői kiemelték, hogy a kínálat elsősorban a dél-pesti részen bővült a második negyedévben, itt található az elkészült épületek 40 százaléka. Dél-Buda részesedése 25 százalékos volt, míg a Váci úti "irodafolyosón" átadott épületek 16 százalékkal járultak hozzá a növekedéshez.

Az irodaterületek iránti kereslet 2008 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest közel kétszeresére növekedett, ami 63 000 négyzetméter iroda bérbevételét jelenti. A negyedév során az új kínálat még így is 44 százalékkal meghaladta a bérbeadásokat. Az elemzés készítői szerint a bérlők körében a legnépszerűbb területek a Váci úti "irodafolyosó" és a "külső körút" voltak, ahol a bérbe adott területek 25 és 20 százaléka található a vizsgált időszakban. A kereslet legnagyobb hányada az üzleti szolgáltatások szektorából nyilvánult meg, elérte a 30 százalékot, míg a területek 25 százalékát pénzügyi szolgáltató vállalatok, 13 százalékát az állami intézmények vették igénybe.

A DTZ adatai alapján az átlagos tranzakcióméret 250 négyzetméter volt, ami 16 százalékkal magasabb érték a 2007 azonos időszakában mértnél. A megkötött szerződések 68 százaléka 500 négyzetméter alatti irodaterületre szólt - teszik hozzá az elemzők.

Az üresedési ráta mérsékelten nőtt, a piacon lévő irodaterületek 12,63 százaléka volt üres mind az "A", mind a "B" kategóriás irodaépületekben. A legtöbb iroda Budán maradt üresen, az üresedési ráta itt 364 bázisponttal nőtt. Pesten ezzel szemben 58 bázisponttal csökkent az üresen maradó irodák aránya az előző év azonos időszakához képest. Az irodaházak havi bérleti díja átlagosan 12-14 euró négyzetméterenként. A DTZ szakértői szerint a bérleti díjakban nem várható jelentős elmozdulás a közeljövőben.
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory